РБ ООН ухвалила резолюцію із закликом до негайного припинення вогню в Ґазі.

Ізраїльська урядова делегація скасувала візит до Вашінґтона після зміни позиції США в ООН.

 

 

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до негайного припинення вогню в Секторі Ґази. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Це перший подібний заклик, схвалений РБ ООН за час актуальної війни Ізраїлю проти угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на ізраїльську територію у жовтні 2023 року.

 

Раніше проти резолюцій Радбезу зі закликом припинити бойові дії виступали США. Проте цього разу американський представник під час голосування утримався.

 

Нагадаємо, що минулого тижня резолюцію щодо ситуації у Секторі Ґази, запропоновану США, блокували Росія та Китай. У ній заклик до негайного припинення вогню ув'язувався зі звільненням ізраїльських заручників, яких утримують бойовики ХАМАСу.

 

Той факт, що американці не заблокували нинішню резолюцію Радбезу ООН, яка не обумовлює звільнення заручників, свідчить про зростання суперечностей між Вашінґтоном та Єрусалимом щодо операції в Секторі Ґази. Зокрема американська влада скритикувала Ізраїль у зв'язку зі збільшенням числа жертв серед цивільного населення Ґази. США також закликали Ізраїль зробити більше для доставки в Сектор гуманітарної допомоги, оскільки всьому його населенню загрожує голод.

 

Ізраїль висловив обурення зміною позиції США в ООН. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу офіційно скасував візит ізраїльської урядової делегації до Білого дому, запланований на цей тиждень. Речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «дуже розчаровані» тим, що Ізраїль відмовився відрядити свою делегацію до Вашінґтона, щоб «комплексно обговорити операцію Ізраїлю в Рафаху».

25.03.2024