Європейський суд зобов'язав Угорщину і Словаччину приймати біженців.

Позови Будапешта і Братислави проти рішення ЄУ, яке зобов'язує їх приймати міґрантів, відхилив суд в Люксембурзі.

 

 

Рішення про розподіл 120 тисяч біженців між різними країнами – членами Європейської Унії, в тому числі Угорщиною та Словаччиною, Рада ЄУ ухвалила влітку 2015 року. Так керівництво Унії намагалося «підтримати Грецію та Італію в подоланні масованого напливу міґрантів», уточнюється в повідомленні на сайті Європейського суду. Згідно з цим рішенням, біженців, котрі, «поза всяким сумнівом, потребували міжнародної допомоги», передбачалося протягом двох років перерозподілити з Греції й Італії в усі країни ЄУ – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Два роки тому на засіданні Європейської Ради представники Угорщини, Словаччини, Чехії та Румунії проголосували проти цього рішення, згодом Будапешт і Братислава подали позови до Європейського суду з вимогою визнати рішення Ради недійсним.

 

У липні 2017 року експертиза Європейського суду в Люксембурзі підтвердила чинні правила ЄУ щодо прийняття мігрантів. «У розподілі біженців повинні брати участь всі країни – члени Європейської Унії», – зазначалося в експертному рішенні.

 

На даний момент Угорщина, котра, згідно з рішенням Ради ЄУ, мала б розмістити на своїй території 1294 біженців, не прийняла жодного. Словаччина повинна була прийняти 902 людини, поки що там знайшли притулок лише 16 біженців.

06.09.2017