Турчинов трактує заяви Путіна як зізнання у підтримці терористів зброєю.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов трактує заяви президента Росії Владіміра Путіна про ризики постачання Україні летального озброєння зі США як погрозу підтримкою світовому тероризму.

 

Про це повідомляє прес-служба РНБО.

 

Зі слів Турчинова, "істеричні коментарі" Путіна щодо неприпустимості можливого постачання США летальної зброї Україні є "свідченням готовності РФ до демонстративного продовження фінансування та забезпечення зброєю світового тероризму". Секретар РНБО вважає, що "президент РФ дозволяє собі лякати США та міжнародну спільноту", коли говорить про можливість спалаху конфлікту в будь-якій гарячій точці світу, "чутливій для тих, хто створює їм проблеми". На думку Турчинова, Владімір Путін міг мати на увазі, зокрема, й точки, "чутливі" для США.

 

Секретар РНБО наголосив, що на території Донецької та Луганської областей, окупованої РФ, не було жодної бази зберігання військової техніки та боєприпасів Збройних сил України. "Вся військова техніка, боєприпаси та зброя поставляються гібридним військам та терористичним угрупованням «лугандону» виключно Російською Федерацією", – сказав Турчинов, додавши, що кордон між окупованою територією Донбасу і Росією контролює РФ.

 

"Саме тому постачання зброї та техніки, якими погрожує Путін США, можуть бути лише російськими", – додав Турчинов.

 

"Яким опонентам США хоче постачати зброю Путін? Їх сьогодні не так багато. Це світові терористичні організації, на кшталт ІДІЛ та «Аль-Каїди», або північнокорейський режим, що загрожує світовій безпеці своєю ракетно-ядерною зброєю. І саме їх сьогодні хоче озброїти Путін, прикриваючись власноруч створеними окупаційними режимами фейкових «республік»", – перелічив Турчинов. Секретар РНБО вважає, що Росія стала поруч із Північною Кореєю в своїх погрозах світові.

 

Президент Росії Владімір Путін заявив у вівторок на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС у китайському місті Сямень, що постачання Україні летальної зброї зі Сполучених Штатів Америки обернеться ескалацією конфлікту на Донбасі та початком боїв у нових зонах. 

 

"Це cуверенне рішення США, кому продавати зброю або постачати безкоштовно, і тієї країни, яка є реципієнтом цієї допомоги. Ми на цей процес ніяк вплинути не зможемо. Але є загальні міжнародні правила і підходи – постачання зброї в зону конфлікту не йдуть на користь умиротворенню, а тільки погіршують ситуацію", – заявив Путін.

 

З його слів, "якщо це станеться в даному випадку, то принципово таке рішення становища не змінить – взагалі ніяк не вплине на зміну ситуації – але кількість жертв, безумовно, може збільшитися".

 

Путін додав, що "є ще один момент, на який слід звернути увагу, – [для тих,] хто виношує такі ідеї". "Це полягає в тому, що у "самопроголошених республік" достатньо зброї, зокрема захопленої в протиборчої сторони... І якщо американська зброя буде надходити в зону конфлікту, важко сказати, як будуть реагувати "проголошені республіки" – можливо, вони направлять наявну у них зброю в інші зони конфлікту, чутливі для тих, хто створює проблеми для них", – пригрозив Путін.

 

06.09.2017