Станіслава Клиха перевели у психіатричну клініку.

 

Українця Станіслава Клиха, засудженого в Росії до 20-ти років колонії суворого режиму за надуманим обвинуваченням у вбивстві російських військовослужбовців у Грозному в 1994–1995 роках, перевели на стаціонарне лікування до психіатричної клініки у Маґнітоґорську.

 

Про це йдеться у повідомленні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської. Українська омбудсмен отримала інформацію про місце перебування Клиха від російської колеги Тетяни Москалькової. 

 

Станом на 4 вересня Станіслав перебував у філіалі психіатричної лікарні казенної установи охорони здоров’я "Медико-санітарна частина №74 Федеральної служби виконання покарань".

 

Згідно з офіційною інформацією, Клиха госпіталізували за власною письмовою згодою.

 

Російський омбудсмен повідомила, що "зважаючи на поліпшення загального стану Станіслава Клиха, найближчим часом планується його виписка зі стаціонару". 

 

У травні верховний суд Чечні засудив Клиха і Миколу Карпюка відповідно до 20-ти і 22,5 років ув'язнення у колонії суворого режиму. У Росії їх звинуватили за сфабрикованим звинуваченням за участь у вбивстві та замаху на вбивство російських військовослужбовців.

 

Карпюк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що давали свідчення під тортурами.

 

Минулого тижня з'явилася інформація, що українського політв'язня у РФ Клиха утримують в лікарні у російському Маґнітоґорську. Лутковська звернулася до російського омбудсмена із проханням встановити місце перебування Клиха.

 

06.09.2017