Нацрада оголосила попередження "Інтеру" за недотримання квот на українську мову.

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження чотирьом телеканалам групи "Інтер" – "Інтер", НТН, "Піксель" та "Ентер-фільм" – за недотримання квоти європейського та українського продукту.

 

Про це повідомляє видання "Детектор медіа".

 

Призначені у квітні позапланові перевірки телеканалів підтвердили дані моніторингу за 13-19 лютого: "інтерівські" телеканали протягом тижня у проміжках часу з 7:00 до 23:00 не дотримуються передбачених законом квот європейського та українського продукту:

– "Інтер" – 57% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70%;

– НТН – 56,8% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 32% передач українського виробництва замість 50%;

– "Піксель" – 66,4% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 24,7% передач українського виробництва замість 50%;

– "Ентер-фільм" – 37% передач виробництва Європи, США та Канади замість 70% і 22% передач українського виробництва замість 50%.

 

Медіа-група "Інтер" стверджує, що телеканали не порушують закону. На думку холдингу, під квоту підпадають винятково передачі і не підпадають фільми. "Передача і фільм – це різні поняття, які законодавець відокремив. Якби він їх хотів об’єднати в цьому законі, він би написав “аудіовізуальні твори”, – зауважили в компанії.

 

Нагадаємо, 15 вересня 2016 року набули чинності зміни до закону щодо визначення передач європейського виробництва. За законом, ліцензіати (крім супутникового мовлення) в проміжках часу між 7:00 та 23:00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами: передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менш як 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менш як 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва. При цьому передачі, створені на замовлення або за участі резидентів держави-агресора (тобто передачі російського виробництва або спільного з Росією виробництва), виведено з квоти європейського та українського продукту.

 

Після цього в листопаді 2016 року Нацрада роз’яснила, як буде моніторити і рахувати квоти європейського та українського продукту – методика була очевидною для всіх.

 

01.09.2017