На Лисоні виявили масове захоронення з півсотнею тіл вояків WWI.

 

На горі Лисоня, що під Бережанами, у верхів’ї каменевидобувного кар’єра виявили масове санітарне поховання вояків, полеглих в боях влітку 1916 року. Згідно з попередніми даними, у "братських могилах" (насправді в окопі) є близько 50 останків, котрі належали солдатам різних армій.

 

Про це повідомляє меморіально-пошукове підприємство "Доля", що діє при Львівській обласній раді.

 

 

"За віднайденими артефактами вдалося з’ясувати, що тут поховані вояки різних воюючих сторін – військові Австро-Угорської монархії, німецької кайзерівської та російської імперської армій. Ми свідомі того, що серед захоронених тут, на Лисоні, вояків, найвірогідніше, є чимало українців, які були у війську як Австро-Угорщини, так і в російських полках", – прокоментував Святослав Шеремета, директор КП "Доля", секретар Державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

 

Поховання облаштували навіть не в могилі, а у звичайному воєнному фронтовому окопі. "Очевидно, що воно (поховання, – Z) було створене вже після воєнних баталій, позаяк останки в похоронних ямах перебувають у хаотичному порядку – їх скинули абияк, один на одного, вони не лежать, як це буває в процесі урочистого поховання", – зазначив Шеремета.

 

 

 

Представник Комісії з увічнення пам'яті жертв війни запевнив, що всі віднайдені останки урочисто, з військовими почестями перезахоронять у місті Бережани на меморіальному кладовищі жертв Першої світової війни, із заупокійною панахидою та похоронним Богослужінням (котрих сто років тому, судячи зі всього, могло й не бути).

 

Меморіально-пошукове підприємство "Доля" працювало над розкопками спільно з партнерами ДП "ОАСУ Подільська археологія" з міста Тернопіль.

 

01.09.2017