Російські спецслужби влаштували набіг на церкву Київського патріархату.

 

Від четверга російські окупаційні служби блокують храм Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі – головний храм Кримської єпархії і єдиний чинний у адміністративному центрі Криму.

 

Як повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, "силовики" вимагають виселитися зі святині.

 

 

"Виконавча служба увірвалася на територію церкви, "проламала" приміщення першого поверху. Зламали двері вівтаря на другому поверсі. Доступ вірянам перекритий. Жодні арґументи про те, що територія першого поверху, згідно з договором оренди, належить управлінню єпархії, не діють. Вони показують якісь рішення суду, що зобов'язують духовний центр виселитися з приміщення, хоча духовного центру в управлінні єпархії немає вже більше ніж два роки", – цитує архиєпископа Климента офіційний сайт УПЦ КП

 

Також Климент поскаржився на застосування сили. "Судові пристави пошкодили руку: коли я намагався зайти на перший поверх, схопили за руку і викрутили її... Повністю перший поверх заблокований, незважаючи на те, що згідно із законом вони повинні були опечатати тільки 112 метрів квадратних, я не маю доступу до жодного приміщення", – сказав священик.

 

Як повідомив архиєпископ у коментарі виданню Крим.Реалії, пристави забрали хрест, церковний посуд, раритетні ікони, столовий посуд з порцеляни і богемського кришталю, що були подаровані церкві, а також килими. При цім опису речей не склали, архієпископу не пропонували підписати акт про вилучення церковного майна. 

 

Київська Патріархія висловила глибоке обурення і рішучий протест діям російських "силовиків".

 

"Наша Церква оцінює дії російських силовиків як беззаконня, порушення права на свободу совісті, гарантованого міжнародними угодами, обов’язковими і для Росії. Патріархія вважає ці події продовженням тиску окупантів на українську релігійну і національну меншину в Криму, залякуванням та спробою повністю ліквідувати Київський патріархат на півострові. Вважаємо це також помстою спецслужб окупантів за позицію особисто архиєпископа Климента та за його виступи на захист політв’язнів кремлівського режиму, в тому числі кримськотатарських та українських активістів", – ідеться у заяві, опублікованій прес-центром Церкви.

 

УПЦ КП звернулася до державної влади України, міжнародної спільноти, міжнародних організацій та церков і релігійних організацій з проханням засудити напад окупаційної адміністрації на український храм.

 

"Ми рішуче вимагаємо від РФ припинити порушувати міжнародне право та негайно відновити безперешкодний доступ віруючих УПЦ КП до храму в Сімферополі, припинити релігійні гоніння та втручання у діяльність єпархії Київського патріархату в Криму", – йдеться у заяві. 

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав напад російських силовиків на храм Святих Ольги та Володимира проявом посилення шовіністичної російської політики, спрямованої на русифікацію півострова та витіснення неугодного населення.

 

"Варварське ставлення російської окупаційної влади до священиків і парафіян Української православної церкви Київського патріархату в тимчасово окупованому Криму, як і постійні репресії та гоніння проти мусульман Криму, є свідченням посилення Росією політики цілеспрямованого витіснення кримських татар і етнічних українців за межі Криму та їхньої заміни етнічними росіянами, ввезеними з материкової Росії", – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за фактами незаконного привласнення приміщень Української православної церкви Київського патріархату на території півострова та перешкоджання здійсненню релігійних обрядів її парафіянами. "Дії окупаційної влади в жодному разі не залишаться без відповідного реагування прокуратури Автономної Республіки Крим, зазначені факти перевіряють, буде надана належна правова оцінка діям усіх осіб, причетних до переслідування Української православної церкви Київського патріархату та грубого порушення прав людей на свободу віросповідання в Криму", – йдеться у повідомленні прокуратури.

 

Зі слів архиєпископа Климента, російські силовики прийшли блокувати храм із рішенням арбітражного суду Сімферополя окупаційної кримської адміністрації від 2015 року.

 

Владика пояснив, що ще 2004 року фонд майна Криму уклав договір з управлінням Кримської єпархії про те, що їй належить 409 кв. м площі першого поверху. Згідно з його інформацією, вся площа першого поверху – це не 409 кв. м, а 432 кв. м.

 

"Річ у тім, що тодішні працівники Фонду майна займалися майновими аферами і здали одночасно двом організаціям одну і ту ж площу", – повідомив Климент.

 

Він додав, що, згідно з постановою Верховної Ради Криму, єпархії мали передати 1400 кв. м. "За фактом у мене є 1200 кв. м. Згідно з додатковою угодою 2004 року, у мене є 409 кв. м. А тепер вони приходять, вони вилучають площі. Тому площа, яку я зараз займатиму, буде меншою, ніж та, яка є в договорі оренди", – зазначив Климент.

 

01.09.2017