Українські дипломати чекають офіційних роз'яснень щодо заяви Юнкера "про Україну поза Європою".

 

Представник України при Європейському Союзі посол Микола Точицький висловив Європейській комісії свою стурбованість у зв'язку з висловлюваннями президента ЄК Жана-Клода Юнкера про Україну, які російські ЗМІ використали для дискредитації України.

 

Про це Точицький сказав УНІАН в Брюсселі, коментуючи заяву Юнкера про те, що Україна наразі не є ані членом ЄС, ані НАТО – "це ні те і ні інше" – перекручуючи при цім слова Президента Порошенка.

 

"Я офіційно звернувся до Європейської комісії по роз'яснення з приводу нещодавніх висловлювань президента Жана-Клода Юнкера під час щорічної конференції послів у Брюсселі. Я також привернув увагу до фактичних слів Президента України Порошенка, який, виступаючи з нагоди 26-ї річниці Незалежності України, відзначив незмінність стратеґічного курсу України на інтеґрацію в європейські та євроатлантичні структури. Нібито сказане про те, що Україна вже в ЄС та НАТО, не відповідає дійсності. Тому своїм колегам у Єврокомісії я висловив занепокоєння, бо слова президента ЄК були широко використані насамперед для пропаганди в російських ЗМІ з метою дискредитації України та нашого євроінтеґраційного курсу", – сказав Точицький.

 

На переконання посла, такі висловлювання напередодні набуття чинності Угодою про асоціацію "підривають і рівень нашої довіри, і наш серйозний рівень співпраці".

 

Разом з тим, український дипломат констатував, що у той же час Євросоюз надає "масштабну політичну та фінансову підтримку протидії агресії РФ, відзначає реформи, які здійснює Україна". "Ми маємо дочекатися офіційних роз'яснень, але свою стурбованість ми висловили", – додав Точицький.

 

29 серпня на конференції послів ЄС Юнкер сказав: "У світі зараз триває 60 війн, жодної немає у Європі, не враховуючи України, яка не є у ЄС. Я бачу, що мій друг Порошенко сказав декілька днів тому, що Україна є Європейським Союзом і НАТО, але зараз це не те і не інше. Я думаю, що ми повинні це мати на увазі".

 

24 серпня під час виступу на військовому параді з нагоди 26-ї річниці Незалежності України Порошенко заявив, що дорога в України одна – "широкий євроатлантичний автобан, який веде до членства в Європейському Союзі та НАТО".

 

26 серпня під час урочистостей з нагоди 50-річчя створення Світового конгресу українців Порошенко заявив, що Україна відповідатиме критеріям, необхідним для членства в ЄС та НАТО. "Впевнений у тому, що і в подальшому ми можемо розраховувати на таку саму координацію та взаємодію з боку СКУ зусиль нашої держави із захисту суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави і реалізації наших амбіційних європейських і євроатлантичних цілей, бо окремі політики всередині країни та за її межами також не вірять, що ми отримаємо і перспективу членства в ЄС, і перспективу членства в НАТО", – сказав Президент.

 

31.08.2017