Енергетичне співтовариство вимагає від України скасувати монополію облгазів.

 

Енергетичне співтовариство надіслало українському уряду лист із закликом забезпечити виконання міжнародних зобов’язань, узятих перед приєднанням до спілки у 2011 році, і розпочало провадження з цього приводу. Унія вимагає скасувати привілеї для окремих постачальників і якнайшвидше дати "зелене світло" новим компаніям, що передбачено законом про ринок газу.

 

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

 

У березні цього року український уряд уже вдруге за рік подовжив "перехідний період", протягом якого за обласними газорозподільчими компаніями та їхніми дочірніми структурами закріплено ексклюзивне право на постачання газу. Офіційна мета перехідного періоду – унеможливити стрибок цін. Адже відкриття ринку для всіх постачальників лише за деякий час може знизити ціни для споживачів після того, як на ринку закріпиться значна кількість нових гравців і запанує жвава конкуренція.

 

Постановою Кабінету Міністрів №187 від 22 березня 2017 року весь ринок газу для населення вписаний у тісні рамки: "Нафтогаз" купує паливо українського видобутку за фіксованою ціною у своєї дочірньої компанії "Укргазвидобування" і передає його на реалізацію чітко визначеному переліку газорозподільчих компаній.

 

"Цим положенням закріплено позиції монополістів – облгазів. Фіксовані ціни спотворюють ідею вільного ринку і блокують залучення міжнародних компаній", – заявив представник секретаріату Енергетичного співтовариства  Дірк Бушле.

 

В Енергетичному співтоваристві гостро критикують, що під приводом перехідного періоду український уряд продовжує цементувати привілейоване становище облгазів. "Це неприпустимо, коли під виглядом заходів із соціального захисту закріплюють концентрацію на ринку", – наголосив Бушле.

 

Пан Дірк вважає, уряд надає незаконні преференції монополістам і не виконує взятих на себе зобов’язань.

 

Обласні газорозподільчі компанії – монополісти на локальних ринках газу в Україні. Власником більшості облгазів через офшорні компанії є олігарх Дмитро Фірташ. 

 

30.08.2017