Поморянський замок йде на реставрацію.

 

У Поморянському замку (Золочівщина) цього року розпочнуть комплекс відновлювальних, реставраційних робіт. У вівторок, 29 серпня, відбувся аукціон щодо вибору підрядника, йдеться в інформації на сайті публічних закупівель Prozzoro. 

 

Участь у тендері, з очікуваною вартістю понад 10 млн грн та терміном виконання – до 31 грудня 2018 року, взяли чотири учасники. Найнижчу ціну запропонувало колективне підприємство "Центр комплекс" Львівської обласної асоціації інвалідів – 8,249 млн грн. У 2015 році підприємство здійснювало ремонти фасадів та даху Музею Пінзеля у Львові, наприкінці 2016 року перемогло в тендері на капітальний ремонт церкви Св. Миколая.

 

Актуальний стан Поморянського замку

 

Як розповіла виданню ZAXID.NET директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації Оксана Ткачук, згідно з проектно-кошторисною документацією, виготовленою торік, на виведення Поморянського замку із аварійного стану загалом треба близько 11 млн грн.

 

"Цього року маємо 800 тис. грн в обласному бюджеті, ще 100 тис. грн пообіцяла виділити Золочівська райдержадміністрація. Однак загалом нам треба було б акумулювати 3 млн грн, щоб провести або повністю ремонт фундаментів, або даху. Ми сподіваємося, що додаткові кошти на це можуть виділити із держбюджету після його перегляду у вересні", – зазначила вона.

 

Зі слів пані Ткачук, наразі здійснюють низку кроків для відродження цієї пам’ятки архітектури національного значення та перетворення селища Поморяни на атракційне для туристів місце. "Поморяни уже занесені в перелік історичних місць і поселень. Зараз триває виготовлення історико-архітектурного плану, який визначить історичний ареал території. Коли цей план буде затверджений, то території навколо замку, на площі біля костелу матимуть відповідний статус та відповідний режим забудови. Будуть накладені певні обмеження, які дозволятимуть підтримувати це історичне середовище", – зазначила вона.

 

Крім цього, зі слів Оксани Ткачук, цього року скверу довкола замку надали статус парку. "Парк слід впорядкувати. Ми вже виїжджали з екоінспекцією і провели обстеження дерев. Є багато старих дерев, які слід зрізати, є такі, які треба корувати і зберегти. Можливо, у майбутньому це буде місцева пам’ятка садово-паркового мистецтва. Поруч також є річка, представники облводгоспу погодилися її почистити. У давнину на ній були дамби, і коли була загроза нападу, окоп довкола замку затоплювали саме з неї. Ці споруди необхідно в майбутньому відтворити", – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.

 

13 серпня Поморяни святкували 580-річчя. До цієї дати на дорозі Львів-Тернопіль біля повороту до селища встановили два інформаційні щити. Кошти на них збирали громадські активісти. А в останні тижні капітально відремонтували дорогу, що веде до селища.

 

Перша згадка про Поморянський замок трапляється 1497 року. Початково він належав руській родині Кердеїв. У 1620-му довколишні землі купив Якуб Собєський – батько майбутнього короля Польщі. Замок був спустошений під час другого походу турків на Львів в 1675 році. Невдовзі його відбудували коштом тодішнього власника – короля Яна ІІІ Собєського. Останніми власниками Поморянського замку були Потоцькі. Вони володіли фортецею до 1939 року.

 

Влітку 1941 року в замку розташовувалась Підстаршинська школа ОУНР.

 

Після Другої світової війни у замкових будівлях містились компартійні осередки.

 

Хоча у 1978 році і була проведена реставрація замку, з 80-х років ХХ століття замок стояв пусткою та руйнувався.

 

Улітку 2008 року впав стик двох крил замку; розібрали кам’яну огорожу. У вересні 2011 року впала одна зі стін – цеглу розікрали. У 2010 році обговорювали ідею передачі замку у концесію.

 

30.08.2017