Прокуратура передала до суду справу щодо одного з організаторів провокації у Гряді.

 

Прокуратура Львівщини завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно одного із організаторів та активних учасників спецоперації в селі Гряда 29 березня, коли група молодиків, вдаючи представників польської національної меншини, перекрила автомобільну дорогу Львів–Рава-Руська із низкою провокативних гасел.

 

Про це йдеться у повідомленні прокуратури.

 

 

Зловмиснику повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110, ст. 293, ч. 2 ст. 345 КК України, – зазіхання на територіальну цілісність держави, групове порушення громадського порядку, погроза або насильство щодо представника правоохоронного органу.

 

Згідно з висновком прокуратури, учасники провокації "закликали до розпалювання національної ворожнечі між українцями та поляками, створювали атмосферу невдоволення серед мешканців Львівщини фактом перебування області та окремих її адміністративно-територіальних одиниць у складі України та спонукали представників польської національної меншини змінити межі території України шляхом приєднання до складу Республіки Польща".

 

За вчинене чоловікові загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Нагадаємо, провокативна акція у Гряді відбулася 29 березня 2017 року – того ж дня, коли скоєно обстріл консульства Польщі в Луцьку.

 

Вже за декілька днів Служба безпеки України оголосила, що замовником провокації є лідер радикальної громадської організації "Наждак" Микола Дульський.

 

Правоохоронці провели обшуки в Києві, у Львові та в Нетішині на Хмельниччині.

 

У квітні начальник управління Служби безпеки України на Львівщині Віктор Андрейчук повідомив на брифінґу: всі організатори провокації затримані, всі керівники та замовники встановлені. "Ми говоримо про мешканців Хмельницької області, Києва та кількох львів’ян... Найголовніше – ми сьогодні вийшли на всіх організаторів. Порушені кримінальні справи, людям оголошені підозри стосовно цього епізоду", – поінформував Андрейчук.

 

На той час, із його слів, затримали чотирьох осіб.

 

У червні Жовківський районний суд оштрафував двох із організаторів акції на 850 гривень. Вони пішли на угоду зі слідством.

 

Із матеріалів судового засідання випливало, що чоловіки отримали по 1200 доларів за пошук 100-150 осіб для участі в провокації на трасі Львів – Рава-Руська.

 

"Дії учасників незаконного заходу призвели до порушення громадського порядку, яке полягало у перекритті руху на дорозі державного значення, що ускладнило нормальну роботу людей, супроводжувалось пошкодженням елементів благоустрою автомобільної дороги, перешкоджанням законній діяльності працівників правоохоронного органу із забезпечення громадського порядку та умисним заподіянням тілесних ушкоджень працівникам правоохоронного органу", – йшлося у вироку суду.

 

У вироку не було звинувачень у замаху на територіальну цілісність та розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

 

29.08.2017