Польща має намір домагатися репарацій від Німеччини за ІІ Світову війну.

Про це заявила керівниця польського уряду Беата Шидло на прес-конференції у Варшаві після засідання кабінету міністрів.

 

 

«Так насправді можна було б сказати, що Польща домагається справедливості. Польща говорить про те, що повинно бути виконано. Ми є жертвами Другої світової війни. Ми є жертвами, котрим збитки ще жодним чином не були відшкодовані, а лише навпаки», – цитує телеканал TVN24 слова Беати Шидло.

 

При цьому польська прем'єрка визнала, що в Польщі є доволі людей, «котрі критикують ідею репарацій, котрі дотримуються іншої думки». Вона закликала всіх критиків цієї ідеї «поглянути на історію і згадати, що було на польській землі під час ІІ Світової війни».

 

Раніше про право Польщі на німецькі репарації за збитки, завдані під час Другої світової, заявляв міністр оборони країни Антоній Мацєревич (Antoni Macierewicz). «Це неправда, що польська держава відмовилося від належних їй німецьких військових репарацій. Це радянська колонія, іменована Польською Народною Республікою, відмовилася від частини репарацій», – пояснив польський міністр. Мацєревич також зазначив, що Варшава має право знову порушити питання про репарації в зв'язку з тим, що попередня відмова Варшави, зафіксована у постанові Ради міністрів ПНР від 12 серпня 1953 року, «не носила характеру документа юридичного призначення».

 

Раніше стало відомо, що депутати польського сейму від правлячої партії «Право і справедливість» готують законопроект, який передбачає стягнення військових репарацій з Росії. Один з ініціаторів ідеї Станіслав Пента (Stanisław Pięta) виступив з ідеєю стягнення з Москви «трильйонів злотих за злочини СРСР». Ще одна ініціаторка законопроекту Малґожата Ґосєвська (Małgorzata Gosiewska) стверджувала, що «росіяни розікрали промисловість, твори мистецтва». У зв'язку з цим, на думку Ґосєвської, Росія зобов’язана виплатити Польщі військові репарації – повідомило видання Super Express.

25.08.2017