Проти Леха Валенси ведеться кримінальне розслідування.

Колишньому президентові та засновникові профспілки «Солідарність» закидають лжесвідчення під присягою щодо його діяльності в комуністичні часи.

    

 

Розслідування проти Валенси провадить слідчий департамент Інституту національної пам’яті – повідомило Polskie Radio. Слідчі намагаються встановити, чи правдивими були свідчення екс-президента щодо його громадської діяльності у комуністичні часи. Зокрема, щодо справи аґента на прізвисько «Болека». Адже існують обґрунтовані підозри, що це псевдо належало саме Валенсі.

 

Слідчі, зокрема, мають намір дослідити документи з папки генерала Чеслава Кіщака (Czesław Kiszczak) – міністра внутрішніх справ у Польській Народній Республіці. У папці, зокрема, є документи, які нібито засвідчують співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами.

 

Сам же Лех Валенса свого часу назвав ці документи сфальшованими й стверджував, що ніколи не писав і не підписував таких паперів. З огляду на це слідчі ІНП відправили документи на перевірку до Інституту судової експертизи імені Яна Зена у Кракові. Окрім того, слідчі допитали свідків – колишніх співробітників Служби безпеки ПНР. Скриберологічна експертиза встановила, що понад 50 документів зі згаданої папки, датованих 1970–1976 роками, зокрема зобов’язання співпрацювати з комуністичними спецслужбами, рапорти і звіти про отримання грошей, є автентичними й були написані чи підписані рукою Валенси.

 

Керівник слідчого відділу департаменту ІНП прокурор Анджей Позорський повідомив, що розслідування стосується також інших справ, щодо яких існує підозра в причетності колишнього президента, попри твердження останнього, що він не співпрацював зі Службою безпеки, не отримував за це нагороди і не писав доносів.

22.08.2017