Турчинов відкинув звинувачення у постачанні ракетних технологій Пхеньяну.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов спростовує інформацію про те, що український оборонно-промисловий комплекс буцімто постачав зброю та військові технології до Північної Кореї.

 

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці РНБО у відповідь на статтю американського видання The New York Times про можливість підсилення ракетної програми Пхеньяна завдяки витоку з українського "Південмашу".

 

Секретар Радбезу наголосив: Україна завжди дотримується взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброї та військових технологій до Північної Кореї. 

 

"Ця інформація не має під собою жодних підстав, є провокативною за змістом та, скоріш за все, спровокована російськими спецслужбами для прикриття власних злочинів", – наголосив Турчинов.

 

Секретар РНБО підкреслив, що Україна вважає владний режим Північної Кореї "тоталітарним, небезпечним та непередбачуваним, і підтримує всі санкції проти цієї країни". "Так само, як і санкції проти Російської Федерації, режим якої дедалі більше стає схожим на північнокорейський", – зазначив Турчинов, додавши, що з початку агресії РФ проти нашої країни у 2014 році "Україна повністю припинила постачання зброї, військової техніки та військових технологій до Росії".

 

"Україна не постачала ракетних двигунів та будь-яких ракетних технологій до Північної Кореї. Вважаємо, що ця антиукраїнська кампанія спровокована російськими спецслужбами для прикриття своєї участі в північнокорейських ядерних та ракетних програмах", – резюмував секретар РНБО.

 

Видання The New York Times пише, що Північна Корея завдячує своїми новими успіхами у розробці та запуску ракет українським технологіям. Таку оцінку уклали американські експерти у співпраці з представниками спецслужб.

 

У США стверджують, що Корея підсилилася вже в останні роки. "Аналіз може викрити загадку щодо того, яким чином Північна Корея раптово підсилилася після низки ракетних провалів, частина з котрих могла бути спричинана американськими диверсіями супроти окремих виробничих ланок і кібератак на системи запуску. Після тих провалів у минулі два роки Північна Корея змінила дизайни та постачальників, згідно з новою аналітикою Майкла Елемана", – пише NYT.

 

Експерти зі США висновують, що такі потужні технології Пхеньян міг отримати лише у пострадянських країнах. І перша підозра впала на "Південмаш". "У часи холодної війни завод створив смертоносні ракети для радянського арсеналу, зокрема ґіґантську SS-18. Він (завод, – Z) залишався одним із ключових виробників ракет для Росії, навіть коли Україна здобула незалежність", – йдеться у публікації. 

 

The New York Times вважає, що після спалаху російської аґресії завод почав занепадати через зменшення замовлень із Росії, занурившись у "невиплачені рахунки і пригнічений дух". Словом, автори дослідження ведуть до думки, що умови для корумпування українських винахідників були ідеальні.

 

"Схоже, що ці двигуни прибули з України. Мабуть, незаконно. Велике питання, скільки і чи допомагають українці їм зараз. Я стривожений цим", – сказав експерт Міжнародного інституту стратегічних студій Майкл Елеман. 

 

На доказ своїх підозр Елеман навів той факт, що слідчі з ООН виявили: шість років тому Північна Корея намагалася викрасти ракетні таємниці щодо українських ракетних комплексів. Правоохоронці затримали двох громадян Північної Кореї під час спроби отримати інформацію про ракетні системи, рідинно-ракетні двигуни, системи подачі ракетного палива. Тепер, "завдяки хаосу постреволюційної України", Пхеньян нібито таки досягнув успіху в своїх пошуках.

 

Водночас, американські експерти визнають: нема жодного доказу, котрий би свідчив про те, що надання технологій корейцям відбувалося із санкції центрального уряду.

 

Понад те, автори доповіді не відкидають, що ракетний двигун RD-250 міг потрапити до Північної Кореї і через Росію – через завод "Енергомаш", котрий мав тісні виробничі зв'язки з українським комплексом. Такі двигуни могли зберігати і на складах РФ, зазначив Елеман.

 

14.08.2017