Кремль таємно кредитує владу Венесуели.

Натомість Москва отримає від очолюваного Ніколасом Мадуро уряду доступ до венесуельської нафти.

 

 

Державна нафтогазова компанія Венесуели PDVSA вже кілька місяців поспіль у закритому режимі веде перемовини з російською державною нафтогазовою компанією «Роснефть» про капіталовкладення в найпродуктивніші нафтові родовища. Про це повідомило в понеділок, 14 серпня, німецьке ділове видання Handelsblatt з покликом на неназвані джерела в політичних і ділових колах Венесуели, знайомих з ходом перемовин.

 

Йдеться про дев'ять нових об'єктів на додаток до вже наявних у розпорядженні російського концерну п'яти об'єктів, повідомили виданню високопоставлені урядовці в Каракасі. Стало також відомо, що ще у квітні цього року «Роснефть» заплатила понад один мільярд доларів в обмін на гарантію майбутніх поставок нафти. Як мінімум в двох випадках російські гроші допомогли Венесуелі уникнути дефолту, а президентові Мадуро – втриматися при владі.

 

Нині 40 відсотків від загального обсягу експорту нафти з Венесуели йде на погашення кредитів, наданих Росією і Китаєм, вказують аналітики. Handelsblatt повідомляє, що, згідно з документами PDVSA, «Роснефть» за допомогою посередників щодня збуває 225 тисяч барелів нафти з Венесуели, що відповідає приблизно 13-ти відсоткам всього експорту нафти з цієї країни. За підрахунками аґенції, з 2006 року влада Росії і «Роснефть» переказали Каракасу 17 млрд доларів кредитів. Офіційних даних про це Венесуела не публікує. «Сьогодні росіяни скуповують Венесуелу за безцінь», – заявив виданню один зі західних дипломатів. Утім, якщо до влади у Венесуелі таки прийде опозиція, то, на переконання аналітиків, Москва може зазнати значних збитків.

14.08.2017