Порошенко пообіцяв виправити колізію з обранням омбудсмена.

 

Президент України Петро Порошенко внесе на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо змін до законодавства про Уповноваженого ВР з прав людини.

 

Про це повідомила прес-служба АП.

 

В офісі Президента нагадують: 31 липня Петро Порошенко підписав закон "Про Конституційний суд України", позаяк "без цього закону зазначені прогресивні конституційні новації не можуть запрацювати на практиці", а тому "зволікання із введенням його у дію є неприпустимим".

 

На Банковій свідомі, що до прикінцевих положень цього закону народні депутати внесли норми щодо процедури призначення та звільнення омбудсмена, які "не стосуються функціонування Конституційного суду". "Тим не менш, парламент ухвалив закон про Конституційний суд в цілому разом із цими нормами, а тому введення закону в дію без них неможливе", – прокоментували в АП.

 

"Питання процедури призначення та звільнення омбудсмена потребує окремого вирішення, тому найближчим часом Президент внесе на розгляд парламенту пропозиції стосовно внесення змін до закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та закону "Про регламент Верховної Ради України" щодо призначення та звільнення омбудсмена", – анонсували на Банковій. 

 

Нагадаємо, група правозахисників та організацій, котрі опікуються захистом прав людини, закликала Президента ветувати законопроект про Конституційний суд через те, що його подали на підпис голові держави з нормою про відкрите голосування за Уповноваженого ВР з прав людини. Ця норма потрапила в тіло закону під час розгляду поправок до проекту в остаточному читанні при тім, що автор поправки Ольга Червакова перед голосуванням у мікрофон вимагала залишити в законі норму саме про таємне голосування, котре унеможливлювало політичні впливи. 

 

"На нашу думку, такі дії є спробою маніпуляції апаратом Верховної Ради України для подальшої фальсифікації тексту ухваленого законопроекту і логічним продовженням закритих політичних торгів, які розпочалися довкола обрання нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з травня цього року. Адже процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взагалі не мали б розглядати в рамках законопроекту про Конституційний суд України", – обурилися правозахисники.

 

02.08.2017