Правозахисники закликали Президента ветувати закон про КС через маніпуляції з виборами омбудсмена.

 

Українські правозахисники звернулися до Президента України Петра Порошенка з закликом не підписувати закон України про Конституційний суд (6427-д), назвавши його сфальсифікованим. Фахівці наголошують: попри те, що 227 депутатів підтримали збереження процедури таємного голосування при виборі Уповноваженого з прав людини, на підпис голові держави пішов документ, у якому прописане відкрите голосування.

 

Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті Amnesty International.

 

"Ми звертаємося до вас із закликом не допустити політизації посади омбудсмана на догоду партійним інтересам шляхом фальсифікації результатів голосування. Ми зверталися до Голови Верховної Ради України Андрій Парубія із закликом звернути увагу на ці маніпуляції, однак незважаючи на це 19 липня отримали інформацію, що законопроект був надісланий вам на підпис у некоректному варіанті, із формулюванням про зміну процедури голосування за кандидатів на посаду Уповноваженого з прав людини з таємного на відкрите", – зазначено у зверненні.

 

"Президент є гарантом дотримання прав і свобод людини, а запорукою ефективного контролю за їх практичною реалізацією є незалежність посади омбудсмена. Ми закликаємо Вас не підписувати законопроект 6427-д, текст якого був сфальсификований, та  взяти під контроль цю ситуацію з метою недопущення політизації національної інституції з прав людини", – закликають автори листа.

 

Правозахисники вважають, що "очевидним є намагання певних політичних сил політизувати посаду омбудсмена на догоду партійним інтересам, що, по суті, ставить під сумнів незалежність та неупередженість новообраного Уповноваженого відносно тих політичних сил, які пролобіювали його обрання".

 

Автори нагадують: 13 липня парламент ухвалив в цілому закон України "Про Конституційний Суд України" (за реєстраційним номером 6427-д). Голосуванню передувало обговорення озвученої народною депутатом Ольгою Черваковою поправки, яка стосувалася збереження процедури таємного голосування за кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Попри те, що номер поправки був названий помилково, у тексті стенограми чітко зафіксована конкретна суть пропозиції – таємні вибори – і на голосуванні її підтримали 227 народних депутатів.

 

"На нашу думку, такі дії є спробою маніпуляції апаратом Верховної Ради України для подальшої фальсифікації тексту ухваленого законопроекту і логічним продовженням закритих політичних торгів, які розпочалися довкола обрання нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з травня цього року. Адже процедура обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взагалі не мала б розглядатися в рамках законопроекту про Конституційний суд України", – обурилися правозахисники.

 

Звернення підписали: Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні; Олександр Павліченко, Харківська правозахисна група; Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод; Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини; Людмила Козловська, президент фундації "Відкритий діалог"; Марія Томак, координаторка Медійної ініціативи за права людини; Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи; Таміла Ташева, співзасновник ГО "КримСОС"; Валько Вадим, головний координатор-директор ГО “Донбас СОС”.

 

25.07.2017