Україна відмовляється вносити росіянина Аґєєва до списку бранців "на обмін".

 

Під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи українська сторона порушила питання про катування української блоґерки Людмили Сурженко проросійськими бойовиками.

 

Про це повідомила за підсумками переговорів представник України Ірина Геращенко. 

 

"Сьогодні українські представники жорстко поставили питання катувань пані Сурженко й інших заручників і звернули на це особливу увагу координатора ОБСЄ. Але так і не отримали відповіді", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

На думку пані Ірини, саме через намагання приховати злочин бойовики спробували не допустити до переговорів Уповноважену з прав людини Валерію Лутковську. "З сьогоднішніх "родзинок" – ОРЛО заперечували щодо участі пані Лутковської, вимагаючи повторну дипломатичну ноту МЗС, яка б підтверджувала статус уповноваженої. Я думаю, цей ганебний спектакль було розіграно, аби уникнути відповіді щодо катувань Людмили Сурженко, долю якої обговорювали минулого засідання, – тоді представники ОРЛО відверто брехали, що нічого не знають про її утримання, а в цей час пані Людмилу катували", – обурилася парламентер.

 

Ірина Геращенко констатувала, що за минулі два тижні список заручників збільшився насамперед за рахунок цивільних осіб, "яких хапають просто за українську позицію і звинувачують в "диверсіях" і "шпигунстві".

 

На засіданні підгрупи вдалося домовитися, що у серпні координатор ОБСЄ відвідає заручників на окупованих територіях. "Ми звернулися з вимогою, аби обов'язковим пунктом була Макіївська колонія, де утримують наших військових, також відвідини затриманих жінок, цивільних осіб, зокрема Ігоря Козловського", – наголосила Геращенко.

 

Тим часом, представники бойовиків погодилися вилучити зі списку осіб "на звільнення" два десятки кримінальних злочинців, "які не мають жодного відношення до подій на Донбасі". Водночас, вони продовжують вимагати амністії і звільнення ще 45 осіб, які не мають стосунку до конфлікту, однак вчинили важкі злочини: "беркутівців, що розстрілювали Небесну сотню, організаторів терактів в Одесі і Харкові".

 

"Очевидно, що цей шантаж неприпустимий, і тому українська сторона стоїть на позиції: ми готові до компромісу щодо звільнення і передати іншій стороні заради звільнення українських заручників тих, хто підпадає під дії мінських угод і де це дозволяє українське законодавство", – прокоментувала Геращенко. 

 

З-поміж іншого, ОРДЛО внесли до своїх вимог звільнення російської "згуби", кадрового військовика російської армії Аґєєва, "тіпа це ополчєнєц". "Тут позиція України однозначна – це військовий злочинець. Ми чекаємо, що влада РФ визнає його присутність в Украіні, суд має визначити міру його злочину, світ має знати деталі злочину, бо це факти російської військової присутності на Донбасі", – наголосила Геращенко.

 

31.07.2017