З полону бойовиків звільнили двох українців.

 

Служба безпеки України повідомила про звільнення з полону бойовиків двох українців – судді Апеляційного суду Луганщини Віталія Руденка та блоґерки Людмили Сурженко.

 

Згідно з повідомленням прес-центру СБУ, Руденка утримували в неволі протягом дев'яти місяців, піддаючи тортурам. Пані Сурженко є інвалідом дитинства.

 

Як зазначили у спецслужбі, "була звинувачена МДБ «ЛНР» у шпигунстві на користь українських військових та піддавалась катуванням".

 

І Руденко, і Сурженко входили до "мінських списків" – переліку поневолених, укладеного українською стороною.

 

Звільненням Віталія і Людмили займалися СБУ та волонтерська група "Патріот". Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що значне сприяння звільненню бранців надала світова спільнота, іноземні дипломати.

 

Як повідомив голова Луганської обласної адміністрації Юрій Клименко, Людмилу Сурженко (псевдо у соцмережах – Людмила Ясная) затримали 13 липня під час перетину лінії розмежування в районі пункту Станиця Луганська, на блокпосту бойовиків руху "ЛНР". "Приводом для затримання стало невиконання Л. Сурженко команд бойовиків (зазначена особа є інвалідом дитинства по слуху, користується слуховим апаратом, на якому на той час вийшли з ладу акумулятори)", – розповів Клименко.

 

Зі слів чиновника, пані Людмила зазнала тортур, у тому числі й фізичних, вона повернулася на контрольовану державою територію у важкому психологічному стані. "Терористи продовжують практику протиправного затримання людей, фізичного та психологічного тиску на них", – зазначив голова адміністрації.

 

Учасниця Мінських переговорів Ірина Геращенко заявила, що під час попередніх консультацій бойовики намагалися приховати інформацію про поневолення Сурженко. "19 липня, коли представники ОРЛО брехали на гуманітарній мінській групі, що не мають інформації про долю жінки з вадами слуху (листи з вимогою надати інформацію про її долю були надіслані українською стороною відразу після зникнення Людмили), її в цей час утримували в так званому «МҐБ ЛНР», чотири дні катували, пальці затискалися обценьками, вона кілька днів перебувала в кайданах, руки й досі занімілі. Від пані Людмили вимагали надати код від мобільного телефону і зізнатися в «шпигунстві» і «диверсіях». Її катували 4 дні, а потім ще 2 тижні незаконно утримували, аби зійшли сліди побоїв і катувань", – написала пані Ірина на своїй сторінці у Facebook.

 

"Я впевнена, що до українських заручників нікого не допускають, аби приховати сліди катувань. І тактика одна й та сама – ОРДЛО ніколи «не знають» про заручників, «не володіють інформацією»", – зазначила Геращенко.

 

Пані Ірина має намір порушити тему катувань на найближчих переговорах Мінської гуманітарної групи. Також українська сторона вимагатиме від координатора ОБСЄ відвідати українських заручників на окупованих територіях. "Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄ лише раз відвідав українських заручників і бачив лише кількох з них, а не всіх. До українських тюрем всі міжнародні організації мають доступ. Всі факти катування українців бойовиками мають бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами", – зазначила Геращенко.

 

Щодо Віталія Руденка, то він, зі слів пані Ірини, потрапив у полон, коли їхав на окуповану територію на похорон родичів. "Незаконно утримували, вимагали відмовитися від повернення на контрольовані українською владою території, застосовуючи психологічний тиск", – переказала заступниця голови ВР.

 

31.07.2017