Росія відцуралася від полоненого на Донбасі військовика.

 

Міністерство оборони Росії відмежовується від причетності солдата Віктора Агєєва, затриманого українськими вояками 24 червня в бою під селом Жолобок на Луганщині, до російської армії.

 

Про це йдеться у коментарі російської воєнщини, поширеному офіційним телеканалом міноборони РФ "Звєзда", у відповідь на розслідування російської служби BBC.

 

Міноборони РФ зазначає, що Віктор Агєєв ніколи не був на контрактній службі у російській армії. Згідно з обліком МО РФ, Агєєв перебував на строковій службі, проте звільнився в запас іще в травні 2016 року.

 

"Інформація про нібито приєднання згодом Віктора Агєєва на військову службу за контрактом до збройних сил РФ є вигадкою українських пропаґандистів", – стверджують у Москві.

 

Міноборони країни-агресора звертає увагу, що на другій сторінці військового квитка Агєєва, оприлюдненій журналістами, теж вказано, що той вибув у запас іще торік. Зате нотатки про вступ на контракт нема. Бо, як жартують у Москві, українські спецслужби "по нєзнанію" не встигли "нарісовать".

 

Російська служба BBC у свіжому матеріалі, покликаючись на джерела в Міністерстві оборони України та 93-й бригаді (воїни котрої брали участь у бою), пише: Віктор Агєєв – призовник із Алтаю, контрактник.

 

Інформацію про службу на контракті підтвердило кілька джерел у Росії.

 

Як заявили колеги, Агєєв служив у війську у 2015–2016 роках після завершення Алтайського державного коледжу (спеціальність – зварювальник) у військовій частині №5246, дислокованій у Новочеркаську. "Він звільнився влітку, а я – в кінці 2016 року. Потім він пішов служити на контракт у військову розвідку, та підписувати контракт він хотів в іншій частині", – розповів один із товаришів.

 

Мати солдата Світлана Агєєва сказала, що син уклав контракт у березні 2017 року, а новим місцем служби став Батайськ на Ростовщині, де дислокується 22-тя окрема гвардійська бригада спеціального призначення ГРУ генштабу РФ. Віктор натякав матері, що перебуває в Україні.

 

Окрім того, журналісти Бі-Бі-Сі отримали доступ до інтернет-переписки Агєєва з френдами, у котрій він зізнається, що воює як контрактник на Донбасі.

 

25 червня штаб АТО повідомив: на Донбасі ліквідовано диверсійно-розвідувальну групу. Українські солдати взяли в полон чотирьох бойовиків, а двох при спробі чинити опір ліквідували. "Серед полонених було виявлено ще одного представника РФ з Алтайського краю", – інформував штаб.

 

28.06.2017