Політика по-тернопільски: нове протистояння

Сьогодні, 28 липня, подвір’я перед будівлею Тернопільської міської ради знову перетворилося на поле бою. З квітня місяця жодне засідання ТМР не починається спокійно. Причина – внутріпартійне протистояння у лавах ВО «Свобода», яке чотири місяці тому прогнало зі своїх лав трьох депутатів і тепер домагається позбавлення їх депутатських повноважень. Більше того, тепер така ж історія сталася в місцевій «Батьківщині» – щоправда, адепти Юлії Тимошенко влаштовують свої розбірки менш брутально, тобто більш цивілізовано.

 

   

 

Отже, перед міськрадою ще з учорашнього вечора розклали намети ті, хто відстоює трьох вигнанців зі «Свободи». Планувалося, що це перешкодить партійцям заблокувати вхід у приміщення ТМР, тож депутати Роман Навроцький, Ігор Турський та Іван Сороколіт безперешкодно потраплять на засідання сесії.

 

Однак предаставники ВО «Свобода» ввійшли у приміщення через службовий вхід і перекрили двері з внутрішнього боку. Пізніше у поліції повідомили, що двері блокували два десятки людей, серед яких один народний депутат, і навіть представники приватної охоронної фірми. Силоміць продиратися через цей кордон трьом екс-«свободівцям» допомагали депутати від «Самопомочі» та БПП. Як результат – один із них (Назар Зелінка, фракція «Самопомочі») так постраждав у тисняві (забій грудної клітки), що його забрала «швидка». Ще хтось застосував балон зі сльозогінним спреєм...

 

У результаті прорвати оборону, влаштовану ВО «Свобода», не вдалося. Після кількох раундів натиску всі депутати, окрім трьох вигнанців, піднялися у сесійну залу. Сесія розпочалась.

 

Опальні екс-«свободівці» Сороколіт, Навроцький, Турський

 

Серед рішень: Ігоря Турського й Івана Сороколіта позбавили головування у постійних депутатських комісіях – з питань бюджету та фінансів та з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності відповідно. Щоправда, з першого разу це рішення не пройшло – 24 із 42-х депутатів проголосували «за» лише після перерви і наради з міським головою Сергієм Надалом (ВО «Свобода»).

 

А під вікнами сесійної зали тим часом розпочався новий протест. Не політичного вже характеру – люди прийшли висловитися проти спорудження у Тернополі котелень на торфі (детальніше з цією темою Z ознайомить читачів найближчими днями). Активісти прикотили на площу бочки з гумою і торфом. Цю «чудо-суміш» підпалили, і в небо піднявся чорний смердючий дим. На місце прибули пожежники.

 

 

Зазначимо, що від самого ранку під стінами ТМР зібралося більше сотні правоохоронців, які забезпечували охорону громадського порядку. Однак у сутички між протестувальниками (йдеться про прихильників ВО «Свобода» і їхніх опонентів) вони особливо не втручалися.

 

«Порушники громадського порядку під стінами міської ради будуть притягнуті до відповідальності, – заявив начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. За його словами, кожен, хто провокував натовп, хто заважав проведенню засідання сесії Тернопільської міської ради, буде допитаний та відповідатиме перед законом. Не мине відповідальність і тих, хто кидав димові шашки та застосовував у натовпі перцевий газ. Їхні особи вже встановлено. Події внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 296 частина 2 ККУ – хуліганство, вчинене групою осіб. Санкція статті передбачає покарання обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років».

 

Вранці 28 липня на інформаційних стендах Тернопільської міськради з'явилися "фотожаби" на міського голову та чиновників мерії, яких громадські активісти звинувачують у незаконному розподілі землі 

 

Що ж до «торфяного протесту», то громадським активістам вдалося врешті виступити зі своєю позицією перед депутатами у сесійній залі, однак їхнього питання так і не розглядали, бо, як пояснив міський голова, «воно не внесене у порядок денний». Сергій Надал, щоправда, пообіцяв, що створить для вивчення проблеми робочу групу. Тернопільським депутатам, виглядає, взагалі не до господарки – вони зайняті політикою. Описаний вище конфлікт у лавах ВО «Свобода» миром не розв’яжеться – жодна зі сторін своїх позицій не здає. Попри силове протистояння, партія ще раніше запустила правовий механізм позбавлення своїх колишніх членів депутатських повноважень. Однак і цей шлях наразі результату не дає.

 

«Ми даємо шанс ТВК»

 

ВО «Свобода» зібрало необхідну для відкликання депутатів кількість підписів виборців і передало їх у Тернопільську міську територіальну виборчу комісію. Гори документів, дзвінки до виборців та перевірка підписів поліцією – саме так виглядало засідання ТВК. Воно відбулося лише раз – інші спроби пройшли без кворуму. У ході правоохоронці склали понад півтисячі рапортів з опитування виборців. Більшість підтвердили свої підписи. Звичайно, не обійшлося і без казусів. По-перше, не всі «підписанти» підтвердили свою участь у кампанії ВО «Свобода». По-друге, були й такі, які при уточненні заявляли, що насправді подумали, наче голосують на підтримку депутата, а не проти нього.

 

Серед порушень, які були оприлюднені під час засідань ТВК, юрист Тернопільського обласного відділення «Комітету виборців України» Тетяна Семусь зафіксувала такі:

1. Частина підписних листів неналежно оформлена – замість власноручного заповнення членом ініціативної групи, який здійснював збір підписів, зроблені ксерокопії;

2. Частина підписних листів не заповнені у всіх графах – відсутні номери телефонів та місто проживання, лише назва вулиці;

3. Частина підписних листів у графах відомостей про виборців заповнена одним почерком – самими членами ініціативної групи;

4. Розбіжності між витягом з протоколу зборів виборців та самим протоколом в частині кількості членів ініціативної групи.

 

Однак лише ТВК може вирішити, наскільки ці порушення значні і чи можуть вони свідчити про фальсифікацію підписних листів. Однак на останньому засідання 7 липня кворум зібрати не вдалося. Керівник комісії Віктор Дрозда відмовляється коментувати ситуацію. Зазначає: оскільки комісія не зібралася і не винесла жодного рішення, про якість підготовки документів на відкликання мандатів і порушення у процедурі він не може говорити.

 

У ВО «Свобода» заявляють, саме міська ТВК тормозить процес відкликання депутатів міської ради.

 

«Ми сподіваємося, що пора відпусток мине – і ТВК таки збереться й прийме рішення; але, згідно з законом, вони вже провели перевірку всіх фактів, тож тепер повинні зібратися і прийняти рішення, – заявляє ініціатор відкликання мандатів екс-"свободівців", заступник голови обласної організації ВО "Свобода"  Василь Габор. – Однак комісія просто бездіяльна. Тож ми зараз готуємо всі документи, щоб їх подати в Центральну виборчу комісію. Вона вже повинна або прийняти рішення у цій справі, або розпустити міську ТВК і призначити нових людей».  

 

За інформацією Василя Габора, саботують засідання ТВК члени від «Самопомочі», БПП та «Фронту змін». Оскільки разом вони мають більшість у комісії, тож, на думку «свободівця», саме ці політичні сили блокують вирішення цього питання. У ВО «Свобода» кажуть: готові чекати рішення ТВК до 7 серпня – саме тоді спливає місячний термін з часу останньої спроби ТВК зібратися, а далі звертатимуться до ЦВК.

 

 

Натомість юрист Тернопільського обласного відділення «Комітету виборців України» Тетяна Семусь зазначає, що згідно із законодавством, неможливе розірвання в часі процедури перевірки та прийняття рішення ТВК.

 

«Згідно з п.2 ч.2 ст.41 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", встановлено двадцятиденний термін для перевірки ТВК дотримання процедури відкликання депутатів та правильності оформлення підписних листів із залученням відповідних органів. Згідно з цією ж частиною 2 ст. 41, така перевірка здійснюється на засіданні ТВК, і в тому ж засіданні приймають одне із рішень за результатами перевірки – про звернення до вищого керівного органу партії щодо відкликання депутата або ж про припинення ініціативи щодо відкликання депутата. Підстави для прийняття обох рішень чітко прописані у ч.ч.5, 6 с. 41 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад". Так, якщо при ініціюванні відкликання депутата місцевої ради дотримано вимоги статей 38–40 цього Закону, оформлення підписних листів та кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата, відповідає вимогам цього Закону, територіальна виборча комісія приймає рішення про звернення до вищого керівного органу партії щодо відкликання депутата місцевої ради. Однак якщо не дотримано вимог згаданих статей Закону та/або оформлення підписних листів або кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата, не відповідає вимогам цього Закону та ін., територіальна виборча комісія приймає рішення про припинення ініціативи щодо відкликання депутата. Розірвання в часі процедури перевірки та прийняття рішення за її результатами неможливе, оскільки, враховуючи правила юридичної та нормотворчої техніки, кожна наступна стаття або розділ нормативного акту повинні уточнювати попередні статті та саму суть правового регулювання відповідного розділу або нормативного акту. Таким чином, структура ст.41 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" спочатку врегульовує основоположні моменти – предмет та строк для перевірки, а в подальших пунктах лише окреслює та роз’яснює предмет і алгоритми дій, які слід здійснити в результаті здійсненої перевірки».

 

«Тернополяни розуміють, хто є хто»

 

Депутати, яких виключили з ВО «Свобода», продовжують працювати на своїх округах і не планують складати повноважень. До збору підписів, які за їхнє відкликання провели активісти ВО «Свобода», мають багато запитань і претензій.

 

«Порушень було чимало, – зазначає Іван Сороколіт. – Починаючи від зборів так званих "виборців", які провели таємно від журналістів та громадськості, у супроводі охорони – закінчуючи підписними листами, в які потрапили навіть ті люди, які нас підтримують, а не відкликають. Тобто персональні дані деяких тернополян без їх відома подавали на розгляд ТВК. Цей факт підтвердили навіть висновки правоохоронних органів, які це перевіряли. Це є прямою підробкою документів. Як на мене, ті порушення, які зафіксували члени ТВК, варто було подати на розгляд поліції. Іншого слова, як ганьба, в цій ситуації важко підібрати. Відкликання депутатів "за народною ініціативою", як це подавали "свободівці", перетворили на брудну політичну гру. На засідання ТВК так і не з’явилися ті обурені виборці, які нібито ініціювали наше відкликання. Натомість відстоювати "народну ініціативу" приходили члени партії "Свобода". Насправді сумно, що деякі "народні ініціатори" вирішили, що "граючись" у підміну понять, можуть так відверто й зухвало нехтувати думкою людей. Та тернополяни не сліпі і, сподіваюсь, чудово розуміють, хто є хто!»

 

«Батьківщина» теж відкликає депутатів

 

Естафету від «свободівців» перейняла ВО «Батьківщина», яка теж розпочала збір підписів на відкликання трьох своїх депутатів. Ініціатива належить міському бюро партії ВО «Батьківщина». Йдеться про Петра Поворозника, Наталію Шоломейчук та Андрія Артимовича. За іронією долі, причиною їх вигнання з партії стало також голосування за генплан, як і в історії з Іваном Сороколітом, Ігорем Турським та Романом Навроцьким. Однак якщо екс-«свободівці» не голосували за цей документ, то екс-члени «Батьківщини» навпаки його підтримали.

 

«Це депутати зрадили партію та своїх виборців і взяли гроші, – каже голова Тернопільської обласної організації "Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»" Василь Деревляний. – Вони проголосували за генплан, з яким громада була не згідна. Перед тим їм потрібно було поспілкуватися зі своїми виборцями, повести громадські слухання і дізнатися, що про це думають люди. Також на обласному бюро партії ми вирішили не підтримувати голосування за внесення змін до генплану Тернополя, оскільки громадськість має претензії і зауваження до цього документа. Однак вони вчинили інакше і взяли за це винагороду. Таких депутатів необхідно відкликати. Ми проводимо всю цю процедуру згідно з законом. У Верховній Раді лежить законопроект про спрощену процедуру відкликання депутатів, однак він ще не пройшов другого читання. Але ми зможемо пройти і цю ускладнену процедуру – це буде наукою для інших».

 

Однак депутати, яких виключили з «Батьківщини», кажуть, що таке рішення – це зведення рахунків з неугодними партійцями.

 

«Дуже багато політичних сил проголосували за генплан, – зазначає депутат міської ради Наталя Шоломейчук. – Не голосувати за нього практично неможливо було, адже це продовжувало дерибан міських земель. Проголосувавши, ми узаконили те, що є, і не дозволили продовжувати цей дерибан. Зокрема, що стосувалося мого округу, то зона на вул. Симоненка, 1 відводилася під зону торгівлі, як і хотіли місцеві жителі. Для мене це дуже важливо. Окрім цього, не можна по голосуванню за одне питання судити про роботу депутата в цілому. Це виглядає більше на розправу над неугодними і непокірними депутатами, аніж на чітку позицію партії. Адже тоді партія повинна позбавити мандата всіх депутатів, які голосували за генплан. У нас ситуація інша. З чотирьох депутатів від "Батьківщини", які проголосували за генплан, лише трьох позбавляють мандатів. Це подвійні стандарти. Це нонсенс і абсурд. Це спроба покарати неугодних депутатів».

 

Однак партія Юлії Тимошенко діє, у порівнянні з ВО «Свободою», трохи цивілізованіше. Принаймні не наступає на ті ж граблі, бо коли «Свобода» утаємничувала свої дії від сторонніх очей, то «Батьківщина» поводиться прозоро. Збори виборців щодо відкликання депутатів Тернопільської міської ради Андрія Артимовича, Петра Поврозника та Наталії Шоломейчук відбулися 11 липня в приміщенні Тернопільської обласної філармонії. Напередодні подію анонсували у ЗМІ. На початок зборів зареєструвалися 318 мешканців. Згідно із законом, ця кількість є достатньою. Далі розпочався збір підписів тернополян, які підтримують відкликання цих депутатів. За словами прес-секретаря Тернопільської обласної організації «Батьківщина», процедура триватиме ще тиждень. У «Батьківщині» не кажуть, скільки підписів мають на цей час, але обіцяють офіційно оголосити цю цифру по закінченні відведеного законом терміну. Далі підписні листи передадуть у ТВК. Але з огляду на те, як там розглядають справу ВО «Свобода», прогноз щодо висліду нової внутріпартійно розбірки по-тернопільськи – річ невдячна…   

 

28.07.2017