Президент Польщі накладав вето на закон з пакета про судову реформу.

 

Глава держави висловив свої претензії до закону про Верховний суд та про Державну раду судочинства.

 

 

«Вимір справедливості з цілковитою певністю вимагає направи в процедурній площині й у формальній площині, а також, на жаль, у етнічній площині, причому в багатьох випадках. Але зміни повинні відбутися таким чином, щоб не дійшло до поділу суспільства і держави», – заявив Анджей Дуда в понеділок, 24 липня. Він повідомив, що під час минулого вікенду провів зустрічі з багатьма експертами, правниками, політиками й урешті-решт здецидувався накласти вето на згадані закони.

 

Польський президент наголосив, що зміни у судовій системі Польщі потрібні, але він проти ідеї посилення влади генерального прокурора над Верховним судом. «У польській законодавчій традиції ніколи не було рішень, згідно з якими генеральний прокурор може втручатися у роботу Верховного суду», – процитувало його слова Polskie Radio.

 

Анджей Дуда наголосив, що він є прибічником реформи судоустрою, але «розумної реформи». Глава польської держави сповістив також, що у рамках президентської законодавчої ініціативи він підготує власні проекти законів про Верховний суд та Державну раду судочинства. За словами Анджея Дуди, законопроекти будуть готові впродовж двох місяців. Він також закликав польське суспільство вгамуватися й припинити акції протесту.

 

Нагадаємо, що в ніч на суботу, 22 липня, закон про Верховний суд ухвалив Сенат РП. Сейм Польщі ухвалив згаданий закон ще 20 липня. 

 

Ухвалення пакета законів про судову реформу супроводжувалося багатотисячними акціями протесту у Варшаві та інших польських містах, а також у столицях європейських держав. Зокрема в четвер, 20 липня, на вулиці Варшави вийшло близько 50 тисяч протестувальників. Це відбулося після того, як депутати Сейму проголосували за суперечливий закон, вилучивши з нього всі поправки, котрі запропонувала опозиція.

 

Критики реформи судової системи, зокрема представники опозиційної партії «Громадянська платформа», переконані, що вона поховає принцип поділу влади і підірве демократію в Польщі. Адже вона передбачає реорганізацію Верховного суду, під час якої мають бути відправлені до демісії його голови і всі судді. Залишаться на посадах лише ті, чиї кандидатури схвалить міністерство юстиції. Документ також наділяє міністерство одноосібним правом призначати всіх високопоставлених суддів.

  

Напередодні ухвалення реформи Європейська комісія пригрозила Польщі серйозними наслідками, якщо закони про судову реформу в їхньому нинішньому вигляді набудуть чинності. Зокрема, віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Брюссель може розпочати проти Варшави процедуру за статтею 7 Лісабонського договору ЄУ, яка передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу в Європейській раді. 

24.07.2017