Депутати хочуть зобов’язати підприємців обслуговувати клієнтів державною мовою.

 

Депутати фракції Української галицької партії у Львівській міській раді підготували проект ухвали, яким пропонують затвердити обов’язкове використання державної мови для обслуговування споживачів у магазинах, торгових центрах і закладах харчування, для маркування товарів, розміщення описів товарів на цінниках, створення рекламної продукції, оголошень, вивісок, афіш тощо.

 

Про це сьогодні, 20 липня, під час засідання сесії ЛМР повідомив депутат від УГП Мирослав Данилків, передає ZIK.

 

«Своїм вольовим рішенням Львівська міська рада зобов’язана встановити на виконання норм чинного законодавства основні засади мовної політики при наданні суб’єктами господарювання на території міста Львова послуг в сфері обслуговування населення, маркування товарів та розміщення рекламної продукції.

 

Вказані норми покликані повсюдно сприяти захисту прав споживачів – носіїв української мови. Так, Львівська міська рада повинна чітко встановити, що рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, маркування товарів повинні бути виконані українською або іншою мовою з обов’язковим зазначенням їхнього перекладу чи транслітерації українською мовою.

 

Суб’єкти господарювання на території міста Львова повинні надавати послуги у сфері обслуговування (спілкування з клієнтами, меню в закладах громадського харчування тощо) першочергово українською мовою і переходити на іноземну мову винятково у випадку, коли це є прийнятним для сторін.

 

Порушення вказаних норм є неповагою до споживачів послуг – носіїв української мови та містить у собі ознаки порушення прав споживачів. Врегулювання означених відносин є вкрай необхідне для захисту прав українськомовного населення міста Львова», – йдеться у запиті Мирослава Данилківа.

 

Депутат просить зареєструвати проект ухвали «Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги, розміщення рекламної інформації у місті Львові».

20.07.2017