Британський суд засудив британського бойовика «ДНР» на 8 років тюрми.

 

Суд у Манчестері засудив британця Бенджаміна Стімсона, який перебував у складі збройних формувань самопроголошеної  «ДНР», до п'яти років і чотирьох місяців в'язниці, повідомляє BBC. Британський суд вперше визнав громадянина країни винним у терористичній діяльності у зв'язку з його участю в конфлікті в Донбасі. Суддя уточнив, що засуджує Стімсона до восьми років ув'язнення, але віднімає третину цього строку за визнання провини.

 

 

Держзвинувачення вказувало, що Стімсон мав "намір при сприянні інших осіб здійснити акти тероризму шляхом вступу в ряди ополчення, що протистоїть владі України, та служби в якості бійця ополчення".

 

Однак суддя не знайшов доказів того, що Стімсон безпосередньо брав участь у збройному конфлікті.

 

Суддя постановив, що Бенджамін Стімсон не має екстремістських поглядів і зараз не становить небезпеки для населення Британії. Звинувачення у підготовці і здійсненні терористичних актів були зняті.

 

Бенджаміну Стімсону 41 рік, він народився і виріс на півночі Англії. Восени 2015 року журналісти BBC зустріли його неподалік Дебальцева. Він розповів їм, що вирушив на Донбас, оскільки вдома не бачив ніяких перспектив. На той момент він уже півтора року сидів без роботи. "Я вважаю те, що відбувається тут, західною імперіалістичною агресією проти Росії, проти людей, які не грають у західні гри", — сказав він тоді BBC. Також він повідомив журналістам, що приєднатися до прихильників самопроголошених "народних республік" його спонукали телерепортажі про вкрай правих в Україні.

 

Бенджамін Стімсон прибув до Москви на початку серпня 2015 року. Звідти за допомогою людей, із якими він познайомився в соціальних мережах, британець переправився на Донбас і приєднався до одного з загонів самопроголошеної «ДНР».

 

На суді Бенджамін Стімсон заперечував свою участь у військових діях. За його словами, він провів на сході України чотири місяці, працюючи водієм швидкої допомоги. Судячи з матеріалів справи, під час його перебування в Донбасі британець провів кілька тижнів у лікарні через проблеми із шлунком, а потім доволі багато часу перебував у тилу «ДНР», лише епізодично виїжджаючи на передову.

 

Опинившись у Донецьку, Стімсон розмістив у соцмережах, а також відправив друзям кілька фотографій з розташування бойових підрозділів «ДНР». У постах того часу він називав себе "солдатом Новоросії".

 

Стімсон був затриманий в аеропорту Манчестера в кінці листопада 2015 року – як тільки він повернувся до Великобританії. В Британії діє законодавство, згідно з яким особам, які повертаються з країн, де вони брали участь у збройних конфліктах, можуть бути пред'явлені звинувачення в тероризмі.

 

Цей закон з'явився після того, як сотні британських громадян вирушили до Сирії, щоби воювати на боці екстремістського угруповання "Ісламська держава".

 

У суді Стімсон стверджував, що не брав участі у бойових діях, а вирушив на Донбас із гуманітарною місією. При цьому, згідно з матеріалами справи, в листуванні з одним із друзів він пише, що "АК дуже простий і зручний".

 

Більш того, на думку представників обвинувачення, словосполучення, які Стімсон вводив в рядок пошукових браузерів (у нього вилучили комп'ютер), були доволі специфічними і не показували зацікавленості гуманітарною діяльністю.

 

Однак представники захисту звернули увагу суду на те, що Стімсон поїхав на схід України в кінці літа 2015 року — коли активна фаза бойових дій на Донбасі була вже позаду.

 

14.07.2017