Міська влада починає демонтаж т. зв. «Монумента бойової слави радянських Збройних сил»

 

Сьогодні за результатами засідання робочої групи з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника «Монумент бойової слави радянських Збройних сил» на вул. Стрийській, яке відбулось у четвер, було здійснено комісійний виїзд щодо вжиття наступних кроків по аварійності та демонтажу однієї з частин споруди, повідомляє прес-служба міської ради.

 

 

Робоча група для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент слави на вул. Стрийській була створена за розпорядженняи міського голови Львова №202 від 17 травня 2017 р., після звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калинця.

 

До цього на сесії Львівської міськради наприкінці квітня голова фракції Української Галицької партії Тарас Чолій вчергове заявив, що якщо протягом двох тижнів у Львові не демонтують символи комуністичного режиму, то він буде судитися з міським головою через бездіяльність: "Львівська влада вперто не виконує закону "Про декомунізацію". У Львові й досі збережені радянські зірки на Монументі слави, меморіальні таблиці письменнику Ярославу Галану, творчість якого була пронизана ненавистю до національно-визвольних змагань українців та Греко-католицької церкви, а також пам'ятник Валентині Терешковій, першій жінці-космонавтці, яка зараз є депутатом Держдуми Росії від партії "Єдина Росія", і яка проголосувала за анексію Криму в 2014 р. Ці особи внесені Українським інститутом національної пам’яті до списку постатей, які підлягають декомунізації. Проте у Львові цього ніби не чують."

 

УГП вимагала негайно демонтувати п’ятикутну зірку із зображенням Кремля на Монументі слави, провести громадські слухання щодо подальшої долі монумента, а також демонтувати таблиці Ярославу Галану (вул. Стрийська, 46ц та вул. Героїв Майдану, 18) і пам’ятник Валентині Терешковій (Виговського, 32).

 

Недавно з критикою монумента обґрутновано виступив архітектор Юрко Волощак, невтомний активіст ще з 1980-х років громадський активіст (див. його «Монумент ганьби»).

 

Нагадаємо, що в четвер відбулося друге засідання членів робочої групи з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент слави на вул. Стрийській. Під час засідання було озвучено результати виконання протокольних доручень, напрацьованих під час першої зустрічі, та погоджено наступні заходи.

 

Членам робочої групи було озвучено відповіді на листи, надіслані в Український інститут національної пам’яті та вищі навчальні заклади Львова: Український католицький університет, Академію мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка, НУ «Львівська політехніка» щодо представлення свої думки і пропозицій майбутнього експонування пам’ятки Монумент слави на вул. Стрийській.

 

Зокрема, у листі від Українського інституту національної пам’яті зазначено: «Монумент слави є пам’ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до згаданого вище Закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов’язковому демонтажу.

 

Водночас інформуємо, що подальша доля вказаного монумента може бути вирішена шляхом ухвалення відповідного рішення Львівської міської ради у порядку та у спосіб, визначених Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" з урахуванням чинного законодавства про охорону культурної спадщини».

 

Ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський у своєму листі написав: «Вважаємо за доцільне ініціювати місцевій владі спеціальне обговорення різних аспектів дальшої долі Монумента слави за участі кваліфікованих істориків, музейних працівників, архітекторів, митців, представників громадських організацій та відповідних підрозділів державної влади. Кінцевим результатом такого обговорення мало б стати вироблення рекомендацій для т.зв. "дорожньої карти" музеєфікації Монумента слави як одного з об’єктів історії радянського тоталітаризму в Україні».

 

Членам робочої групи було представлено результати проведеної інвентаризації елементів пам’ятки та результати обстеження технічного стану Монумента слави, після чого робоча група постановила:

 

1. З огляду на озвучену інформацію про критичний аварійний стан частини об’єкта пам’ятки Монумент слави на вул. Стрийській, доручити Галицькій РА підготувати проект рішення виконавчого комітету ЛМР, щоб замовити у НУ «Львівська політехніка» дослідження аварійності цього об’єкта, та провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій щодо визначення «дорожньої карти» проведення протиаварійних робіт.

 

2. Підготувати «дорожню карту» щодо можливої вартості демонтажу пам’ятки Монумент слави на вул. Стрийській, з врахуванням юридичної, технічної і фінансової складових.

 

3. Підготувати «дорожню карту» із запропонуванням можливих варіантів музеєфікації пам’ятки Монумент  слави на вул. Стрийській.

 

4. Запропонувати «дорожню карту» проведення архітектурного конкурсу щодо пропозицій майбутнього використання території, де зараз встановлена пам’ятка Монумент слави.

 

5. Забезпечити максимальну публічність щодо розгляду можливих рішень експонування пам’ятки Монумент слави на вул. Стрийській.

 

10.07.2017