Польські депутати проголосували за знесення комуністичних пам'ятників по всій країні.

Це передбачають поправки до закону про декомунізацію, який ухвалив Сейм РП у четвер, 22 червня.

 

 

За прийняття поправки до закону про заборону пропаганди комунізму проголосувало 408 депутатів, проти – семеро, ще 15 утрималися – повідомив польський інформаційний портал Onet.pl.

 

Нововведення передбачають, зокрема, створення правових механізмів, які уможливлюють усунення з публічного простору споруд, які «ґлорифікують тоталітарний лад». При чому в законі передбачається демонтаж не тільки відповідних ​​пам'ятників, але також табличок, монументів і погрудь.

 

Документ формулює загальну дефініцію пропаганди комунізму. У поправках до закону зазначається, що йдеться про заборону пропаганди «осіб, організацій, подій чи дат, які символізують комунізм». Документ надає органам центральної влади й місцевого самоврядування правові засади для того, щоби заборонити використання комуністичних елементів у «назвах об’єктів і закладів публічного використання, зокрема доріг, вулиць, мостів, шкіл, інших соціальних установ». Також закон надає інструменти для усунення вже існуючих комуністичних назв вказаних об’єктів.

 

Водночас поправки не стосуватимуться об'єктів, які не виставлено на загальний огляд, і тих, що розташовані на кладовищах. Рішення щодо кожного монумента або назви ухвалюватимуть  за участі фахівців-істориків і культурологів.

 

Сам законопроект про заборону пропаганди комунізму підготували сенатори від правлячої партії «Право і справедливість» ще 2016 року. Представники ПіС заявляли тоді про намір звалити близько півтисячі радянських пам'ятників.

 

Протягом останніх років у Польщі неодноразово паплюжили радянські меморіали, в тому числі й ті, де поховані солдати Червоної армії. Це, своєю чергою, провокувало неодноразові скарги російських політиків.

22.06.2017