Уряд Сербії вперше очолить жінка.

Ідеться про Ану Брнабич, котра досі обіймала посаду міністра державного управління та місцевого самоврядування.

 

 

Президент Сербії Александр Вучич вручив 41-річній Ані Брнабич мандат на формування нового кабінету міністрів – повідомило видання Tagesspiegel. Проте її кандидатуру має ще затвердити парламент.

 

Більшість експертів вважає, що затвердження Брнабич на посаді є справою майже вирішеною. Адже її підтримує президент Вучич і його Сербська прогресивна партія, котра володіє 131 із 250 мандатів у парламенті.

 

Якщо більшість сербських депутатів проголосує за пані Брнабич, то Сербія вперше отримає на посаді прем’єр-міністра не лише жінку, а й лесбійку, котра відкрито оголосила про свою гомосексуальність. Ще кілька років тому таке було б абсолютно неможливим у цій ортодоксальній, консервативній країні. Наприклад, до 2014 року в Сербії було заборонено проведення гей-парадів.  

 

Те, що президент надав мандат на формування кабінету саме Брнабич, експерти інтерпретують як намагання сербської влади продемонструвати свою європейськість. Ана Брнабич таким чином поповнить число європейських лідерів, котрі не приховують своєї гомосексуальності, як-от Лео Варадкар, котрий очолює уряд Ірландії, і прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель.

 

Ана Брнабич народилася у Белграді 1975 року. У 1994-му вона закінчила середню школу. До 1998 року студіювала управління бізнесом в Університеті Нортвуду у штаті Мічиган, США. Пізніше навчалася у британському Hull University, де отримала ступінь MBA. У 2001 р. повернулася до Сербії, працювала у галузі консалтингу. Із 2002-го до 2011 р. — в Агентстві США з міжнародного розвитку. Із 2011 р. працювала в американській компанії Continental Wind Serbia, з січня 2013 р. є її директором. У 2006 р. вона брала участь у створенні Національного альянсу місцевого економічного розвитку (NALED), з 2013 р. була віце-президентом, а у 2016 р. стала президентом цієї організації. Володіє англійською та російською мовами.

16.06.2017