Держдеп США підтвердив інтерес до дієвої альтернативної угоди між Україною та РФ.

 

Сполучені Штати Америки були б готові підтримати альтернативу мінським домовленостям щодо вирішення конфлікту на сході України, якби новий формат домовленостей був ефективним.

 

Про це заявила речниця Державного департаменту США Хізер Ноєрт на брифінгу, коментуючи на прохання журналістів заяву державного секретаря Рекса Тіллерсона.

 

"Якби сторони дійшли до певної угоди щодо їхніх власних поглядів, котра являла би собою у певному способі інакший механізм, і ці сторони дотримувалися б її і погодилися на неї, і вона була б успішною, – гадаю, це було би чимось, що ми були би відкриті підтримати", – сказала Ноєрт.

 

Речниця Держдепу наголосила, що США залишаються відданими мінським домовленостям, проте не бачать прогресу у виконанні цих угод. "Ми не задоволені прогресом з імплементації угод. Ми глибоко стурбовані ескалацією насильства на Донбасі", – підкреслила пані Хізер.

 

З її слів, державний секретар Рекс Тіллерсон прагне побудувати переговори таким чином, аби вони дали результат. "Ми не побачили результатів, котрих нам би хотілося, від мінських угод. Ми б хотіли бачити повагу цих країн до цих угод і їхнє повне виконання", – додала Ноєрт. У Держдепі заявили, що основним сподіванням Штатів від домовленостей є мир.

 

Водночас Хізер Ноєрт заперечила підозри, ніби за заявами Тіллерсона про ймовірну альтернативу мінським домовленостям стоїть прагнення Вашингтона відтиснути від мирного процесу країни, котрі займалися цим до цього часу, – Німеччину та Францію.

 

Як писав Z, на тижні державний секретар США Рекс Тіллерсон припустив під час слухань на засіданні комітету з закордонних справ Палати представників Конгресу, що Україна і Росія можуть знайти шляхи урегулювання ситуації довкола Донбасу за допомогою укладення нової домовленості, котра може відрізнятися від мінських угод.

 

"Я вважаю, що важливо, аби ми мали достатню гнучкість, щоби реалізувати завдання "Мінська". Цілком ймовірно, що уряд України та уряд Росії зможуть прийти до задовільного урегулювання завдяки певній структурі, відмінній від "Мінська", але для реалізації цілей "Мінська", – сказав Тіллерсон під час полеміки з парламентарями на тему санкцій. При цім він ствердив, що йому не хочеться бути "прикутим наручниками до "Мінська", якщо виявиться, що сторони вирішать урегулювати конфлікт за допомогою іншої, відмінної угоди".

 

Перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, коментуючи слова Тіллерсона, заявив, що усі сторони усвідомлюють потребу мінського формату для врегулювання конфлікту на Донбасі, втім, можливості цього формату обмежені. "Він сказав: яким би не був формат, і ми про це теж говорили, яким би не був формат – головне, щоб були досягнуті цілі "Мінська". Не обов'язково пункт за пунктом викреслити, щоб просто було досягнуто миру. Це те, що він мав на увазі", – тлумачив перший заступник голови МЗС.

 

"Він сказав тільки те, що не обов'язково це робити в цьому форматі. Це, до речі, дає нам можливість подивитися ширше. Ми теж бачимо, як і всі, що мінський формат є потрібним механізмом, але насправді його можливості обмежені, і всі це усвідомлюють", – додав Пристайко, спілкуючись із журналістами у Києві.

 

16.06.2017