Тіллерсон: Україна та Росія можуть домовитися поза "Мінськом".

 

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон припустив, що Україна і Росія можуть знайти шляхи урегулювання ситуації довкола Донбасу за допомогою укладення нової домовленості, котра може відрізнятися від мінських угод.

 

Про це секретар Держдепартаменту заявив під час слухань на засіданні комітету з закордонних справ Палати представників, інформує УНІАН.

 

Зокрема, член Палати представників від Демократичної партії Еліот Енджел спитав Тіллерсона, чи відповідає інтересам США послаблення санкцій проти РФ до того, як Росія повністю виконає мінські угоди, та до того, як піде з Криму.

 

"Я вважаю, що важливо, аби ми мали достатню гнучкість, щоби реалізувати завдання "Мінська". Цілком ймовірно, що уряд України та уряд Росії зможуть прийти до задовільного урегулювання завдяки певній структурі, відмінній від "Мінська", але для реалізації цілей "Мінська", – наголосив Тіллерсон.

 

При цім він ствердив, що йому не хочеться бути "прикутим наручниками до "Мінська", якщо виявиться, що сторони вирішать урегулювати конфлікт за допомогою іншої, відмінної угоди".

 

Водночас демократ Еліот Енджел не погодився з цими словами Тіллерсона, зазначивши, що, на його думку, Росія розуміє лише "жорстку риторику". Також конгресмен сказав: якщо адміністрація Дональда Трампа якимось чином послабить санкції проти РФ до виконання Росією мінських угод та до повернення Криму, це лише "заохотить Путіна продовжувати політику залякування, і хто знає, де він вдарить наступного разу".

 

Реаґуючи на ці закиди, Тіллерсон натякнув, що послаблення санкцій "не є нашим наміром" до виконання мінських угод.

 

Перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, коментуючи слова Тіллерсона, заявив, що усі сторони усвідомлюють потребу мінського формату для врегулювання конфлікту на Донбасі, втім, можливості цього формату обмежені. "Він сказав: яким би не був формат, і ми про це теж говорили, яким би не був формат – головне, щоб були досягнуті цілі "Мінська". Не обов'язково пункт за пунктом викреслити, щоб просто було досягнуто миру. Це те, що він мав на увазі", – тлумачить перший заступник голови МЗС.

 

"Він сказав тільки те, що не обов'язково це робити в цьому форматі. Це, до речі, дає нам можливість подивитися ширше. Ми теж бачимо, як і всі, що мінський формат є потрібним механізмом, але насправді його можливості обмежені, і всі це усвідомлюють", – додав Пристайко, спілкуючись із журналістами у Києві.

 

Перший заступник міністра повідомив, що Україна має намір обговорити зі Сполученими Штатами Америки можливість активнішого залучення Вашингтона до переговорів щодо Донбасу. Пристайко нагадав, що за часів адміністрації Барака Обами відбувалися зустрічі помічниці секретаря Державного департаменту США у справах Європи та Євразії Вікторії Нуланд із радником президента Росії Владиславом Сурковим, на яких обговорювали ситуацію в Україні.

 

"Ви пам'ятаєте, був формат Нуланд-Сурков? Були переговори в "женевському форматі", де вони були без Нуланд та Суркова. Є інформація про те, що Державний департамент підбирає людину, яка могла б замінити Нуланд на цьому треку. Знову ж таки, не обов'язково це має бути повторення Нуланд-Сурков. Це може бути інший формат, який ми теж найближчим часом обговоримо з нашими американськими колегами", – зазначив Пристайко.

 

15.06.2017