Сенат США підтримав посилення санкції проти Росії.

Відповідний законопроект американські сенатори ухвалили пізно ввечері у середу, 14 червня.

 

 

Переважною більшістю голосів (97 «за» і 2 «проти») Сенат США підтримав прийняття нового пакета санкцій проти Росії. Законопроект, за який проголосували сенатори, передбачає посилення вже чинних санкцій, запроваджених американською владою щодо кількох секторів російської економіки після анексії Криму і початку збройного конфлікту на Донбасі.

 

Тепер законопроект передадуть в палату представників конгресу США, і якщо документ підтримають і там, його відправлять на підпис президентові Дональдові Трампу, – повідомило видання The Washington Post.

 

Про пропозицію посилити санкції проти Росії стало відомо 13 червня. Відповідно до тексту документа, максимальний термін кредитування російських банків, котрі потрапили під санкції, скоротиться із нинішніх 30 днів до 14, а термін кредитування російських нафтових компаній – до 30 днів із нинішніх 90 днів.

 

У документі також є пропозиція застосовувати санкції проти тих, хто допомагає Росії розвивати систему трубопроводів для експорту нафти і газу, а також тих, хто сприяє приватизації російських державних активів, якщо це дозволяє несправедливо збагатитися російським чиновникам.

 

Окрім того, текст законопроекту ускладнює для президента США одноосібне скасування санкцій.

 

Репрезентуючи напередодні голосування вказаний законопроект, ініціативна група сенаторів пояснила, що нові санкції стануть реакцією США на «порушення територіальної цілісності України і Криму, нахабні кібератаки і втручання у вибори і триваючу агресію в Сирії».

 

Секторальні санкції проти Росії влада США ввела ще 2014 року на тлі збройного конфлікту на Донбасі, відповідальність за який у Вашингтоні покладали на Москву. Ці санкції стосувалися кількох секторів російської економіки, зокрема банківського сектора і видобувної галузі. Ще до цього США запровадили індивідуальні санкції щодо окремих російських та українських чиновників і підприємців, а також щодо кількох компаній, оскільки вважали їх причетними до анексії Криму. Згодом цей список неодноразово розширювали.

15.06.2017