Сенатори США принципово домовилися про посилення санкцій проти Росії.

Фракції Республіканської та Демократичної партій пізно ввечері у вівторок, 12 червня, узгодили новий пакет штрафних заходів щодо Кремля.

 

                                                   Чак Шумер

 

Санкції спрямовані на те, щоби покарати Москву за її агресію в Україні та Сирії, а також за її втручання в кампанію з виборів американського президента 2016 року. Впливові сенатори з двох комітетів – у справах банків і закордонних справ – оголосили, що нові штрафні заходи проти Росії впишуть у законопроект про санкції проти Ірану, аби прискорити процес їхнього ухвалення.

 

«Поправки до нині обговорюваного законопроекту про санкції проти Ірану передбачають збереження й суттєве розширення санкцій проти уряду Росії у відповідь на порушення територіальної цілісності України і Криму, нахабні кібератаки і втручання у вибори і триваючу агресію в Сирії», – зазначено в заяві сенаторів, яку цитує видання The Washington Post.

 

Нові санкції, узгоджені сенаторами від обох партій, спрямовані проти співробітників російського розвідувального та оборонного відомств. Об'єктом їхніх дії також можуть стати енергетична, залізнична і видобувна галузі російської економіки. У новий пакет санкцій введені положення, що дозволяють карати порушників прав людини в Росії. Як заявили ініціатори цього законопроекту, йому забезпечена переважна підтримка в Сенаті. 

 

При цьому в документ внесено положення, які не дозволять президентові скасувати або пом'якшити санкції проти Росії без узгодження з Конгресом. «Надаючи чинним санкціям силу закону і наполягаючи на участі Конгресу при ухваленні будь-якого рішення про їхнє послабленні або скасування, ми гарантуємо, що Сполучені Штати будуть продовжувати карати президента Путіна за його нерозумні й дестабілізуючі дії. Ці додаткові санкції також пошлють потужний сигнал від обох партій Росії і будь-якій іншій країні про те, що вони будуть покарані, якщо спробують втручатися в наші вибори», – заявив сенатор-демократ Чак Шумер, котрий є одним з найактивніших ініціаторів санкцій проти Росії.

 

Реакція Білого дому на цю ініціативу законодавців поки що невідома.

 

Голосування щодо нового пакету санкцій проти Росії відбудеться, імовірно, уже в середу, 14 червня.

13.06.2017