Чорногорія стала 29-м членом НАТО.

У рамках церемонії, яка пройшла у Вашингтоні в будівлі американського Держдепартаменту в понеділок, п’ятого червня, міністр закордонних справ Чорногорії Серджан Дармановіч передав протокол про вступ країни до Альянсу заступникові держсекретаря США Томасові Шеннону.

 

 

У церемонії також брали участь Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ і чорногорський прем'єр-міністр Душко Маркович. Столтенберґ зазначив, що входження республіки до складу організації є «важливим кроком для стабільності на Балканах і міжнародної безпеки». За його словами, Подгориця «обрала своє майбутнє, свій шлях свободи і миру».

 

«Сьогодні ми стали частиною наймогутнішого і найуспішнішого Альянсу в історії. Ми святкуємо сьогодні те, що ніхто більше не ухвалюватиме рішень за нас і нашу країну в нас за спиною», – заявив під час церемонії прем'єр Чорногорії Маркович.

 

Через два дні, 7 червня, прапор Чорногорії буде урочисто піднято в штаб-квартирі – повідомив телеканал ABC News.

 

Процес вступу Чорногорії до НАТО розпочався в березні 2014 року. У травні того ж року Чорногорія приєдналася до санкцій Європейської Унії проти Росії, запроваджених у зв'язку з російською агресією на сході України й анексією Криму.

 

28 квітня 2017 року Скупщина Чорногорії ратифікувала протокол про приєднання країни до НАТО.

 

У російському МЗС, коментуючи завершення процедури вступу Чорногорії до Північноатлантичного Альянсу, заявили, що «в світлі ворожої лінії чорногорських влади» Москва залишає за собою право «на заходи у відповідь», не уточнивши, які саме дії розглядаються як ворожі.

 

29 травня стало відомо, що у відповідь на приєднання Чорногорії до антиросійських санкцій Москва депортувала прямо з летовища Домодєдово представника Демократичної партії соціалістів Чорногорії Міодрага Вуковича. Після цього МЗС Чорногорії вручило російському послу Сергію Грицаю ноту протесту.

 

А у жовтні минулого року в Чорногорії було затримано близько 20-ти осіб за підозрою в підготовці державного перевороту в день парламентських виборів. На початку листопада прокуратура країни заявила, що за організацією путчу стояли російські спецслужби.

05.06.2017