Чорногорія заявила Росії протест через депортацію свого депутата.

Ідеться про члена урядової Демократичної партії соціалістів Міодрага Вуковича, котрий прямував транзитом через Москву до Мінська.

 

                                                 Міодраг Вукович

 

За словами самого Вуковича, він добирався до білоруської столиці, де мав взяти участь у парламентській асамблеї Центральноєвропейської ініціативи. Проте ввечері 28 травня на летовищі Домодєдово його затримала російська поліція. Правоохоронці повідомили чорногорському парламентареві, що в Росії він потрапив у «чорний список» персон нон ґрата і повинен бути депортований на батьківщину.

 

Поліція забрала у Вуковича закордонний паспорт, пообіцявши повернути його щойно тоді, коли депутата садитимуть на літак додому. Затримання відбулося близько 19:30 (за московським часом), і протягом двох годин політику не дозволяли зателефонувати в посольство Чорногорії.

 

Наступний рейс до Чорногорії був лише в понеділок зранку, тому, як розповів депутат, він був змушений провести час очікування «в негуманних умовах». Вукович пояснив, що кілька годин його тримали в «нейтральній зоні» аеропорту без води і туалету. Через це у нього загострилося хронічне захворювання. Лише після опівночі співробітники чорногорського посольства змогли передати йому ліки.

 

Наразі депутат перебуває в Чорногорії – повідомляє видання Vijesti. Він назвав рішення російської влади про свою депортацію «політичним».

 

У зв'язку з інцидентом посла Росії в Подгориці викликали в МЗС Чорногорії. Там йому вручили ноту протесту проти дій російської влади. «Йому було вказано на неприйнятність дій російської влади під час необґрунтованого затримання Вуковича, коли офіційні особи не забезпечили йому елементарних умов утримання, особливо з урахуванням погіршення стану його здоров'я», – йдеться в повідомленні уряду.

У МЗС Чорногорії зажадали пояснень причини дій російської влади. На думку чорногорської влади, своїми діями Москва «порушила норми міжнародного права і правила дипломатичної комунікації».
 

Нагадаємо, що в неділю, 28 травня, міністр закордонних справ Чорногорії Серджан Дармановіч заявив, що Росія «активно втручалася у внутрішні справи» країни, намагаючись перешкодити Подгориці приєднатися до НАТО. Чорногорія офіційно долучиться до НАТО 5 червня. Країна стане 29 членом організації. У Москві заявили, що залишають за собою право «ухвалювати рішення щодо захисту національної безпеки у зв'язку з рішенням Подгориці приєднатися до блоку».

29.05.2017