Польща має намір порушити тему Смоленської катастрофи на РБ ООН.

Про це заявив під час прес-конференції у п’ятницю, 2 червня, голова адміністрації польського президента Кшиштоф Щерський (Krzysztof Szczerski).

 

                                                          Кшиштоф Щерський

 

«Питання Смоленської трагедії стосується міжнародної безпеки, тож варто його порушити на засіданні Ради Безпеки ООН», – процитувало слова Щерського польське видання dziennik.pl.

 

Напередодні Генеральна прокуратура Польщі повідомила, що в труні президента країни Леха Качинського, який загинув під час аварії Ту-154 під Смоленськом 2010 року, виявлено фрагменти тіл двох інших людей. Окрім того, фрагменти чужих тіл було виявлено у домовинах генерала Броніслава Квятковського, генерала Влодзімєжа Потасінського, стюардеси Наталії Янушко. У труні генерала Тадеуша Плоського, польового священика Війська польського, була половина його тіла. Другу половину знайшли у труні генерала Мірона Ходаковського. Таке недбальство з рештками загиблих, якого припустилися російські експерти, котрі брали участь у розслідуванні катастрофи, спровокувало обурення в польському суспільстві.

 

У п’ятницю у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку обиратимуть п'ятьох непостійних членів Ради Безпеки ООН. Єдиним кандидатом від групи країн Східної Європи виступає Польща, яка в 2018 році має заступити Україну.

 

Кшиштоф Щерський наголосив, що Польща очікує на непостійне членство в РБ ООН майже два десятиліття. «Членство в Радбезі може створити для Польщі нову площину відносин не тільки з Францією, Великою Британією і США, а також із Росією та Китаєм. Членство в РБ ООН створює реальний канал комунікації між країнами – непостійними членами і групою п’яти держав – постійних членів Ради Безпеки», – зазначив він.

02.06.2017