Замах на бійців батальйону Дудаєва: в нападі звинувачують кадирівського кілера.

 

Близьке до міністра внутрішніх справ України видання Еспресо.TV назвало справжнє ім'я нападника, котрий напередодні намагався застрелити вихідців із Чечні, котрі воюють на боці України, Адама Осмаєва (котрого у 2012 році також звинувачули у підготовці замаху на Владіміра Путіна) та його дружину Аміну Окуєву.

 

Згідно з даними "Еспресо", йдеться про Артура Денісултанова-Курмакаєва, про котрого в російській пресі писали, що він виконував убивства на замовлення президента Чечні Рамзана Кадирова.

 

Напередодні Національна поліція повідомила: о 16:49 на вулиці Кирилівській у Києві відбувся замах на екс-бійця полку "Київ" Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва, екс-керівника миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва.

 

"Попередньо з’ясовано: чоловік, який назвався іноземним журналістом, завчасно домовився із подружжям про зустріч. Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав із коробки пістолет «Глок» і вистрелив у груди Адаму Осмаєву. У відповідь Аміна зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у відповідь", – зазначили у НПУ.

 

При обшуку поліція вилучила в пораненого український паспорт. Як повідомило видання "РБК-Україна", нападник мав документ на ім'я Олександра Дакара, що був виданий в Одесі у лютому 2016 року. 

 

Правоохоронці оголосили, що як основну версію вчинення злочину розглядають політичну позицію подружжя: "Фактично з перших днів російської агресії стали на захист України у лавах добровольчих батальйонів".

 

Зі свого боку уточнимо, що Адам Осмаєв приєднався до війни на боці України допіру наприкінці 2014 року. Перед тим він перебував у в'язниці за звинуваченням у терористичній діяльності та підготовці замаху на Владіміра Путіна.

 

Осмаєв потрапив за ґрати у 2012 році, за президентства Віктора Януковича, після того як правоохоронці взялися розслідувати обставини вибуху саморобного пристрою в Одесі. 2014 року суд зняв із Осмаєва "політичні" звинувачення, кваліфікувавши його дії як незаконне використання вибухівки і підробку документів, – на той час Адам уже відсидів 2 роки і 9 місяців, обумовлених судом, тож одразу вийшов на волю. Згодом він отримав українське громадянство.

 

Після замаху Осмаєв та Денісултанов-Курмакаєв-Дакар перебувають у реанімації.  Як розповів головний лікар Київської міської клінічної лікарні №17 Володимир Галик, стан пацієнтів "стабільний із певною позитивною динамікою". "Вони в реанімаційному відділенні, на апаратному диханні. Але вже є елементи свідомості – і в одного, і в іншого... Усі належні втручання на цей момент виконані. Працюємо, щоб вони залишилися живими і здоровими", – цитує лікаря аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

02.06.2017