ВР збільшила частку для української мови на телебаченні.

 

Верховна Рада ухвалила закон щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації, передбачивши збільшення квоти на українську мову в ефірі до 75%.

 

Як повідомляє "Укрінформ", за схвалення закону проголосувало 269 депутатів.

 

Закон, зокрема, передбачає, що у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної і регіональної категорій мовлення, які згідно з ліцензіями здійснюють ефірне та/або багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, програми та/або фільми державною мовою мають становити не менш як 75% від загальної тривалості програм та/або фільмів (або їхніх частин) у кожному проміжку часу між 07:00 та 18:00 і між 18:00 та 22:00.

 

У тижневому мовленні місцевих телерадіоорганізацій продукти державною мовою мають становити не менш як 60%.

 

При цім дія закону не поширюватиметься на совєцьке кіно: закон передбачає, що телерадіоорганізації транслюватимуть фільми та/або програми, які не є їхнім власним продуктом, тільки державною мовою, за винятком фільмів і програм (крім дитячих і анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року. Такий продукт лише субтитруватимуть українською.

 

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, представляючи законопроект, відкинула звинувачення у "тоталітаризмі" проекту. "Тоталітаризм був, коли на українській землі знищували українську мову і забороняли нею говорити", – відповіла Сюмар.

 

23.05.2017