Генерала Франко перепоховають.

 

Відповідне рішення у четвер, 11 травня, ухвалив більшістю голосів парламент Іспанії за ініціативою опозиційної Іспанської соціалістичної робітничої партії (ІСРП)

 

 

Каудильйо Франсіско Франко (Francisco Franco), котрий перебував при владі в Іспанії із 1939 до 1975 року, похований біля вівтаря вирубаної у скелі базиліки – головного об’єкта меморіального комплексу Долини Полеглих. Там поховані солдати як Республіканської армії, так і армії Франко – приблизно 34 тисячі жертв іспанської громадянської війни 1936-1939 років. Меморіал побудовано в 1940-1958 роках за 58 кілометрів від Мадрида в гірському масиві Гуадаррама. Поховання розташовані в склепах базиліки, яку увінчує 150-метровий хрест.

 

Ініціативу ІСРП про перепоховання диктатора Франко підтримали в парламенті всі ліві сили – соціалісти, комуністи і популісти з партії Podemos, а також баскські та каталонські націоналісти. Депутати від правлячої консервативної Народної партії (НП) голосували проти. Таким чином 198 депутатів проголосувало за і 140 – проти, повідомило видання El Periódico.

 

У своїх виступах прихильники перепоховання заявляли, що Долина Полеглих «повинна перестати бути місцем пам'яті франкістів і націонал-католицизму, а стати місцем шанування і визнання жертв диктаторського режиму». Також лунала думка про те, що комплекс з усипальницею Франко є місцем паломництва прихильників колишнього режиму і тисяч туристів, котрі «своєю присутністю вільно чи мимоволі віддають данину поваги колишньому диктатору».

 

Депутати від правлячої консервативної Народної партії, виступаючи проти перепоховання, дорікали лівим, що ті намагаються «взяти сумнівний реванш у своєму історичному протистоянні з франкістами», а також нав'язати суспільству непотрібну полеміку, враховуючи, що більшість іспанців, згідно з опитуваннями громадської думки, не цікавить тема перепоховання Франко.

 

Водночас члени родини Франко, котрі ще живі, не мають наміру протестувати проти перепоховання. Адже сам диктатор ще за життя висловлював бажання бути похованим поруч із дружиною в родинному склепі на кладовищі в селищі Ель Пардо під Мадридом. А ідея його поховання в 1975 році в Долині Полеглих належала королю Хуану Карлосу I, котрий заступив Франко на посаді глави держави.

11.05.2017