Львів'яни відзначили День пам’яті та примирення.

 

8 травня у Львові влада міста та області, духовенство, громадськість помолились та поклали квіти до пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328», інформує прес-служба ЛМР.

 

Опісля відбулась екуменічна панахида, а також громадське віче, під час якого виступили представники влади та ветеранських громадських організацій.

 

«Головне примирення, якого нам треба досягнути, – це примирення українців між собою, щоб ми були єдині, щоб вороги ніколи нас не використовували. Війна між Україною і Росією зробила великий крок до примирення – сьогодні внуки ветеранів УПА спільно, пліч-о-пліч, із внуками солдатів радянської армії, які воювали у Другій світовій війні, захищають Україну від ворога, від окупанта. Цей світ не є досконалим. Ми не знаємо, коли Божі закони переможуть на цьому світі і ми будемо жити в мирі. Ми повинні завжди дбати про нашу безпеку, ми завжди повинні бути сильними, бо на сильних ніколи не нападають, сильних бояться. Я бажаю усім нам великої сили духу, великої впевненості і великої віри в нашу справу, яку ми робимо», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

 

Після виступів відбулась акція «Вінок пам’яті». Представники обласної та міської влади, дипломатичного корпусу, громадськості вшанували пам’ять полеглих у роки Другої світової війни, жертв національно-визвольної боротьби та розмістили символічні маки на схилі біля меморіального хреста.

 

В Івано-Франківську, пишуть "Версії", відбулися поминальні заходи з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення на території Меморіального комплексу.

 

Участь у них взяли перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, заступники голови ОДА Ігор Пасічняк та Ярослав Паранюк, керівник апарату облдержадміністрації Роман Маланій, представники громадських та ветеранських організацій, Збройних сил України та Національної гвардії.

 

Присутні вшанували пам’ять полеглих покладанням квітів та хвилиною мовчання, після чого представники духовенства різних конфесій відслужили поминальну панахиду за загиблими у роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції у східних областях України.

 

У Тернополі в День пам'яті і примирення у Старому парку ветерани Великої вітчизняної війни, бійці АТО зібрались на молебень за полеглими українськими військовими, інформує видання "20 хвилин".

 

Ветерани, родичі та близькі знайомі загиблих у різних воєнних конфліктах вшанували у Парку Слави пам'ять українських воїнів. Декілька сотень людей прийшли із квітами та із європейським символом Дня пам'яті – червоним маком. Дощова погода не завадила людям дочекатись кінця урочистостей. Після молебню, який провели священики під началом митрополита Василія Семенюка, оголосили хвилину мовчання. Рушничними пострілами військові віддали шану всім полеглим за Україну.

 

Представники міської та обласної влади подякували усім живим та мертвим захисникам Батьківщини. Ведучі церемонії згадали про вражаючі втрати нашого народу у 1939-1945 роках – кожен п'ятий українець загинув. Із війського призову 1941 року живими до кінця Другої світової залишилось лише 3% солдатів.

 

 

08.05.2017