Уряд назвав причини вибуху на шахті «Степова».

 

Урядова комісія з розслідування причин трагедії на шахті «Степова» напрацювала висновки, що вказують на низку порушень: щодо дозвільної документації (з охорони праці), стану провітрювання й обстеження гірничих виробок аварійної дільниці, причин виникнення вибухонебезпечного середовища тощо, заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, інформує його прес-служба.

 

«Експертні групи комісії працювали безпосередньо на місці аварії та здійснили детальний аналіз: технічної і контрольно-облікової документації, результатів виконаних розрахунків і випробувань, протоколів опитування свідків, лікарських свідоцтв про смерть потерпілих», — повідомив Геннадій Зубко.

 

«Причиною аварії 1 категорії, що сталась 2 березня у ВП "Шахта «Степова»" ДП "Львіввугілля", став вибух метаноповітряної суміші, що утворилась у 119 конвеєрному штреку в місці розташування кабелю. А також неспрацювання системи УТАС. За період з лютого до моменту трагедії система УТАС давала збій в роботі понад 20 разів», — зазначив урядовець.

 

Він додав, що безпосередньо перед вибухом виїмкова дільниця лави не була забезпечена необхідною розрахунковою кількістю повітря (розрахунок — 473 м3/хв., фактично — 156 м3/хв., втричі менше необхідного обсягу).

 

Головною причиною трагедії, за словами Генадія Зубка, став недопрацьований комплексний план з охорони праці на шахті.

 

«Комплексний план із забезпечення безпеки має бути перевірений на всіх шахтах України. Щодо інших причин трагедії, які виявлені урядовою комісією, будуть далі розбиратися правоохоронні органи», — підсумував він.

 

«Для уникнення таких аварій в подальшому необхідно вирішити питання блокування рахунків шахт, через що охорона праці недостатньо фінансується і не виплачується зарплата, шляхом запровадження спецрахунків», — сказав Геннадій Зубко.

 

За його словами, необхідно також ліквідувати дефіцит спецлабораторій для контролю за безпекою шахт, який виник у зв’язку із втратою їх у зоні АТО.

 

Віце-прем’єр зазначив, що висновки урядової комісії мають стати підставою для перевірки всіх шахт в Україні та лягти в основу рекомендацій для розробки заходів із недопущення подібних аварій.

 

Як повідомляв Z, нині прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що керівники всіх шахт, де виявлені порушення, мають бути звільнені, а винуватці трагедії на шахті «Степова» мають бути притягнені до кримінальної відповідальності.

12.04.2017