США знову планують боротися зі злочинцями проти людяності у всьому світі.

 

Про це заявив державний секретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон під час візиту до Італії у понеділок, 10 квітня.

 

«Ми знову присвятимо себе цілі притягати до відповідальності кожного, хто скоює злочини проти невинних людей будь-де в світі», – запевнив Тіллерсон, виступаючи перед журналістами в італійській гірському містечку Сант'Анна-ді-Стаццема, де 1944 року підрозділи СС вчинили жорстоку розправу над місцевими мешканцями.

 

Заява Тіллерсона пролунала напередодні зустрічі міністрів закордонних справ «Великої сімки» в Тоскані, а також через три дні після авіаудару США по сирійській військовій авіабазі Шайрат. Як зазначають експерти, вона може свідчити про намір адміністрації чинного американського президента відмовитися від декларованої під час виборчої кампанії позиції невтручання в закордонні конфлікти. Зрештою, реальним підтвердженням цього є вже згадана ракетна атака в Сирії.

 

Однак, як зазначає аґенція Reuters, європейські учасники зустрічі в Італії сподіваються отримати від Тіллерсона роз'яснення щодо подальшої стратегії Вашингтона в Сирії. Адже раніше президент Трамп давав зрозуміти, що він буде менш схильний до інтервенціоністських дій, ніж його попередники, і готовий заплющувати очі на порушення прав людини, якщо це відповідає інтересам США. Тому недавній ракетний удар США в Сирії став несподіванкою не лише для ворогів, а й для союзників Вашингтона.

 

Однак існує невизначеність в питанні про те, чи хоче Білий дім домагатися відсторонення Асада від влади, на чому наполягає більшість європейських лідерів, чи ж ракетні атаки були лише одноразовою акцією.

 

Представниця США в ООН Ніккі Гейлі заявила напередодні, що зміна режиму таки входить в число пріоритетів для американського уряду, а сам Тіллерсон повідомив у суботу, що головним завданням є все ж перемога над «Ісламською державою».

 

Неоднозначні сигнали призвели до сум’яття і розчарування в лавах європейських союзників, які хочуть, щоби США повністю підтримали політичне рішення, засноване на зміні влади в Дамаску.

10.04.2017