Була Параска, став Андрій

У Львівській обласній раді зміна на керівних посадах. Президентська партія та її сателіти вперше в історії цього представницького органу влади зібрали позачергову сесію і зробили це з єдиною метою: відправити у відставку з посади першого заступника голови Параску Дворянин (стала депутатом від «Самопомочі») і призначити на це місце представника «Народного контролю» Андрія Білоуса.

 

На виході з президії ЛОР Параска Дворянин зробила кілька неприємних заяв, жодної з яких її опоненти наразі не спростували

 

Здавалося б, можна говорити про чергові репресії проти партії Садового, однак львівський політикум унаочнює тезу, що Львів – велике село. Андрій Білоус тривалий час працював у команді Садового і так зблизився з шефом, що навіть довірив йому відповідальну особисту місію бути хрещеним батьком своєї старшої доньки. Словом, Білоус і Садовий – куми. Отож говорити про поразку львівського мера в облраді щонайменше передчасно. Ясна річ, що керувати паном Білоусом так, як Параскою Дворянин, Садовому вже не випадатиме, адже новий заступник голови ЛОР все ж не крутиться більше на його орбіті. Але і в тому, що ці двоє порозуміються якнайкраще, сумніватися причин немає.

 

Оформлене розлучення

 

Члени президії Львівської облради на позачерговій сесії силувано всміхалися, коли депутат Ярослав Качмарик висував претензії до «Самопомочі» за вдавану опозиційність. «Це ви привели Ганущина в обласну раду, коли не виставили на виборах проти нього гідного суперника, це ви зробили його головою обласної ради», – у запалі вигукував депутат, а керівництво ЛОР та ЛОДА не надто мало що й заперечити. Адже перед виборами 2015 року ці дві партії уклали «пакт про ненапад», який яскраво видно за результатами голосування: «Самопоміч» перемагала в містах, а «Солідарність» – у районах. А потім ці дві політсили запросили до компанії «Громадянську позицію» і поділили на трьох «найжирніші» комісії.

 

Однак уже тоді було видно, що партнери ставляться один до одного із взаємною недовірою, адже голосування за заступників зробили пакетним, як і за керівництво комісій. Словом, медовий місяць тривав не надто довго, і після виходу «Самопомочі» з коаліції у парламенті та сміттєвої кризи у Львові стосунки між коаліціянтами на Винниченка,18 радше нагадували розколину між частинами грибовицького звалища, яка постійно розширювалася і загрожувала катастрофою.

 

Жертовним ягням цих підкилимних ігор стала перший заступник голови Львівської облради Парасковія Дворянин, якій довелося відчути на своїй персоні всі жалі депутатські та претензії до фракції «Самопомочі» з боку колег. Вийшло як у вірші Маяковського про Леніна і партію – 30 депутатів вперше в історії незалежної облради зібрали підписи за звіт першого заступника голови, однак під час обговорення 99% претензій стосувалися дій фракції «Самопомочі»: не голосували за бюджет на 2017 рік, що загрожувало зривом низки обласних програм; не підтримали програми будівництва та ремонту доріг; не хотіли ділити відповідальність, хоча підписували «коаліційну угоду» по виборах.

 

До самої Дворянин були претензії на кшталт – не відповідала на дзвінки керівників фракцій, не підписала протокол з результатами конкурсу Державного фонду регіонального розвитку. За її словами, це було пов’язано з тим, що чверть усіх сум припадала на чотири райони, а це відгонило корупційною складовою.

 

«З того часу почався тиск на мене як на першого заступника. Мені натякнули, що моя позиція не сподобалася двом особам, і попередили ще рік тому, що я буду за це відповідати», – розповіла Парасковія Дворянин.

 

Хто саме ці дві особи, вона так і не розказала – але якщо передивитися список районів, то вийде, що вони належать до виборчих округів, де народними депутатами є брати Дубневичі. Цілковите «соупаденіє», правда?

 

За словами пані Дворянин, останнім часом дійшло до того, що їй відімкнули телефон, не дозволяли їздити у райони, а фотографові облради заборонили робити фото з її зображенням на засіданнях комісій. Наразі керівництво облради слів пані Параски з цієї заяви не спростувало.

 

Представник фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський назвав позачергову сесію «навіть не цирком, а шапіто». За його словами, цією сесією Львівська обласна рада понижує свій рейтинг і втрачає повагу.

«Позиція нашої фракції – ми  в цьому участі не беремо. Цією подією така інституція, як Львівська обласна рада, вчергове понижує свій рейтинг, втрачає повагу. Відбуваються провладні політичні ігрища, бо ви між собою щось не поділили», – сказав депутат.

 

Натомість Ярослав Качмарик із «Батьківщини» у коментарі Z зауважив, що проведення позачергової сесії з таким порядком денним викликає запитання до голови облради.

«Якщо послідовно про закиди, то ви, мабуть, були під час звіту голови обласної ради, який сказав, як добре працює обласна рада і його заступники. А ось пару днів тому він каже, як погано один із заступників працює! Що сталося? Що змінилося?» – іронізував Качмарик.

 

Під час обговорення проявилися й обриси нової коаліції у ЛОР. Представники «Батьківщини» та «Свободи» заявили, що участі в голосуванні не братимуть, «Самопоміч» кинулася захищати колегу. Натомість представники БПП «Солідарність», УКРОПу, «Народного контролю» і «Народного руху» були налаштовані рішуче і вимагали визнати роботу першого заступника незадовільною.

 

Усе стало зрозуміло, коли процедуру таємного голосування підтримали 55 депутатів. Це було аж забагато, аби усунути представницю «Самопомочі», що й сталося незабаром. Щойно оголосили, що «за» відставку є 53 голоси, як у сесійній залі запала тиша, але з виразів облич багатьох депутатів можна було здогадатися, що вони не проти крикнути «Ура!» і заплескати в долоні.

 

Кум Садового – права рука Ганущина

 

Після відставки Параски Дворянин такий розвиток подій радше звучить анекдотично, однак це абсолютна правда – міський голова Львова та лідер «Самопомочі» є хрещеним батьком однієї з дочок Андрія Білоуса, якого сьогодні обрали першим заступником голови облради.

 

 

Як стверджують джерела Z, претендентів на цю посаду шукали ще з минулого року. Спочатку медіа вперто писали, що місце Дворянин може посісти лідер фракції ВО «Батьківщина» Юрій Гудима. Можливо, з ним і вели переговори, однак вони виявилися безрезультатними. Сумнівно, щоби пані Тимошенко могла допустити, що при її радикально-популістично-опозиційному дискурсі в ключовому регіоні для всієї партії її підлеглі приєдналися до політсили Порошенка.

 

Також пропонували цю посаду й заступникові голови облради Володимирові Гірняку, однак він відмовився.

 

Джерела кажуть, що пропозиції певним кандидатам робили ще вчора, і навіть був момент, коли ініціатори процесу були готові жити поки без першого зама. Однак вранці сесійного дня вже було відомо, що саме лідер фракції «Народного контролю» та голова комісії з питань екології посяде місце праворуч Ганущина.

 

Водночас інші джерела оповідають, що А.Садовий, спілкуючись із О.Ганущиним, уже розумів, що не втримає свою протеже на посаді в обласній раді, і просив не робити публіку з позачерговою сесію. Сама Дворянин оповіла журналістам, що Ганущин «обіцяв» їй відставку після Великодня, однак щось там у планах змінилося – історичну позачергову сесію влаштували таки до Пасхи.

 

Обрання Андрія Білоуса дає величезну поживу любителям конспірологічних теорій. Формально новий перший заступник представляє «Народний контроль» на чолі з Дмитром Добродомовим, давнім опонентом львівського мера та його політичним конкурентом і критиком. Тож суто за формальними ознаками можна говорити про те, що Садовий і його партія програли.

 

Однак з іншого боку, Садовий і «Самопоміч» чимало виграють в цій історії. І не лише від того, що мер Львова та новий заступник в облраді – куми. Крім того, партія Садового отримала черговий плюсик до карми скривджених представниками президентської партії. Мер уже посилає «промінчики щастя» в соцмережах.

 

«За Львівську облраду сьогодні реально соромно. Так безпринципно і безпідставно усунути Парасковію Дворянин з посади першого заступника голови ради лише тому, що вона від "Самопомочі", а з Банкової прийшла команда "валити", могли лише морально слабкі люди», – написав мер на своїй сторінці у fb.

 

Екс-заступниця прогнозує, що утиски проти «Самопомочі» триватимуть. За її словами, уже позбавлені керівних посад у своїх комісіях Інна Свистун та Тетяна Письменна, але опоненти «Самопомочі», вважає пані Дворянин, прагнутимуть відібрати всі керівні посади в комісіях від депутатів цієї партії. Чим, як це не парадоксально на перший погляд, лише сприятимуть «Самопомочі».

 

06.04.2017