В УКУ створюють групу для нечуючих студентів.

 

Викладачі кафедри загальної та соціальної педагогіки Українського католицького університету створюють інклюзивний простір з підтримки глухих та слабочуючих студентів і запрошують на навчання у вищій школі, відкриття якої планують восени 2018 року, повідомили в прес-центрі УКУ.

 

Для початку справи створили у відділі студентських справ УКУ сектор із супроводу студентів із особливими потребами. Далі провели зустріч із головою правління Українського товариства глухих Іриною Чепчиною, а зараз триває підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю і партнерство.

 

«Люди з порушенням слуху можуть бути такими ж успішними в навчанні, як й інші студенти. Але вони не завжди мають хороші результати ЗНО при вступі, оскільки відчувають при складанні іспитів психологічний дискомфорт і невпевненість через свої фізіологічні особливості. Відтоді, як ввели ЗНО, серед абітурієнтів зменшилася кількість вступників із порушеннями слуху. Вони не можуть реалізувати свій потенціал і отримати вищу освіту та працювати за професією, про яку мріють. Ми постараємося це виправити. До проголошення Незалежності України УТОГ нараховувало 60 тис. членів. Серед них було лише 139 осіб з вищою освітою. Зараз в Україні є перші двоє глухих жінок, які здобули науковий ступінь. Одна з них працює співробітником Національної академії педагогічних наук, інша – директором школи для глухих дітей», – зазначив викладач соціальної педагогіки УКУ Ігор Кобель.

 

За його словами, зазвичай проблемами навчання і виховання, соціалізації та працевлаштування глухих займаються чуючі люди. Однак потреби глухих найкраще знають глухі. Очікується, що після успішного навчання на програмі «соціальна педагогіка» і «соціальна робота» вони повертатимуться у свої осередки і допомагатимуть іншим людям з порушенням слуху.

 

Зазвичай навчання глухих супроводжується сурдоперекладом – перекладом на українську жестову мову і навпаки. УТОГ сприятиме університету в підготовці та підвищенні кваліфікації перекладачів мови жестів.

 

Проте частина слабочуючих студентів користується не жестовою мовою, а слуховими апаратами або звукопідсилюючою апаратурою. У закупці необхідного обладнання для навчання студентів із особливими потребами допомагатиме Центр слухової реабілітації «Аврора» – офіційний представник данської фірми «Отікон».

 

Завідувач слухомовним відділом центру, кандидат педагогічних наук Олександр Савченко погодився підтримати методично і технічно процес навчання нечуючих студентів, які використовують залишки слуху і слухові апарати.

 

Зараз в УКУ успішно працює Школа жестової мови, на якій студенти УКУ вивчають українську жестову мову на базовому рівні, а влітку можуть вдосконалити свої знання і навички у спілкуванні під час щорічних таборів для глухих дітей, їх батьків і педагогів. Табори проводять УКУ та Українсько-канадський альянс сприяння глухим та слабочуючим. Цього року Школа жестової мови провела четвертий випуск студентів.

04.04.2017