Президент України Петро Порошенко підтримує концепцію "Європи різних швидкостей", яку оголосив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і підтримали лідери Німеччини, Франції, Італії й Іспанії.

 

Про це Президент заявив під час виступу на конґресі Європейської народної партії на Мальті, додавши, що запровадження подібного принципу може відкрити перспективи для східноєвропейських країн.

 

"Я повністю підтримую концепцію багатошвидкісної Європи. Вона дозволить східноєвропейським країнам, які від щирого серця вірять у європейську перспективу, стати свіжою кров’ю проекту ЄС", – сказав Порошенко.

 

"Я хотів би запевнити вас, пане президенте, що Україна готова рухатися на першій передачі в автомобілі ЄС", – звернувся Порошенко.

 

Голова держави висловив задоволення тим, що Римський порядок денний, котрий визначає перспективи Унії на найближчі 10 років, підтвердив повну прихильність ЄС до відкриття союзу для країн, які поважають європейські цінності та просувають їх. "Україна – одна з таких", – запевнив Президент.

 

Петро Порошенко акцентував увагу на тому, що в дезінтеґрації ЄС сильно зацікавлена Росія. "Росія робитиме все можливе, щоби зіштовхнути ЄС зі скелі. Кремль ніколи не відкидав спроб побудувати «альтернативну» Європу. Для того, щоби це відбулося, вони будуть поширювати невпевненість і недовіру в наших суспільствах. Розподіляй і володарюй – це головний та ключовий принцип. Мета Кремля – розділити Європу та розмити цінності. Доки ця мета існує, ідея взаємного посилення ЄС та Росії є ілюзорною", – застеріг Порошенко.

 

Президент вважає, що європейські політики більше не діляться на "правих" і "лівих", "консерваторів" чи "лібералів" – тепер вони або проєвропейські, або антиєвропейські. Порошенко тішиться, що "після гіркої пігулки Brexit" у Європі розпочалася "успішна контратака проєвропейських політичних рухів". Як приклад Президент навів поразку євроскептиків і популістів у Австрії, Нідерландах і Болгарії. "Звичайно ж, ми тримаємо кулаки за Францію та Німеччину в цьому році", – додав Порошенко.

 

Голова держави подав український рецепт для ЄС: "згуртована і рішуча Європа на захисті наших спільних цінностей"; жодних компромісів для російської агресії, зокрема щодо політики санкцій; відкритий та готовий до включення ЄС, котрий "робить більш рішучі та допоміжні кроки щодо своїх партнерів і союзників, орієнтованих на Європу".

 

30.03.2017