Дуда вимагає рішучої реакції на обстріл консульства.

 

Президент України Петро Порошенко у розмові з президентом Польщі Анджеєм Дудою засудив брутальний і цинічний напад на генеральне консульство Польщі у Луцьку.

 

Про телефонну розмову лідерів повідомляє прес-служба АП.

 

"Українська влада діятиме рішуче для унеможливлення таких провокацій у майбутньому", – заявив Президент.

 

Петро Порошенко поінформував колеґу, що доручив посилити охорону не лише дипломатичних представництв в Україні, а й місць історичної пам'яті.

 

Також Президент запропонував залучити польських фахівців до складу оперативно-слідчої групи для розслідування злочину.

 

Лідери двох держав погодилися з думкою, що жодні провокації не мають впливати на дружні польско-українські відносини.

 

Тим часом Анджей Дуда під час спілкування з журналістами у Варшаві заявив, що обстріл вимагає рішучої реакції. "Значення атаки на польське консульство в Луцьку абсолютно не можна применшувати. Постріл із гранатомета і руйнування внаслідок цього в будинку, на щастя, не призвели до жертв. Але це не є чимось, після чого можна перейти до нормального порядку денного – це вимагає рішучої реакції", – заявив Дуда, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Президент Польщі додав, що це не лише справа державної ваги, а насамперед питання безпеки диппредставництва і безпеки поляків.

 

Згодом виявилося, що у середу росіяни намагалися вчинити провокацію проти Дуди від імені Порошенка. Як повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко, "російські спецслужби спробували від імені України організувати ввечері телефонну розмову з Анджеєм Дудою". "Так звані "пранкери" не знали, що розмова вже відбулася, а канцелярія президента Польщі в постійній координації з Адміністрацією президента України", – повідомив Цеголко на своїй сторінці у Facebook.

 

Речник голови держави вважає це доказом причетності РФ до провокації в Луцьку.

 

29.03.2017