Порошенко відбув розмову з Лукашенком на тлі заяв про "табори бойовиків".

 

Президент України Петро Порошенко відбув телефонну розмову з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

 

"Співрозмовники обговорили стан і перспективи розвитку двосторонніх відносин", – повідомляє прес-служба голови Української держави.

 

Президенти відзначили важливість повної реалізації домовленостей, досягнутих під час засідання міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, яке відбулося наприкінці минулого року. Голови держав домовилися активізувати двосторонній політичний діалог на всіх рівнях.

 

Прес-служба президента Лукашенка зазначає, що "голови держав обговорили різноманітні питання, які стоять на порядку денному білорусько-українських взаємин", зокрема про розвиток торговельно-економічної співпраці та розширення контактів на рівні реґіонів.

 

"Розглядали тематику взаємодії на міжнародних майданчиках, а також миротворчий процес в Україні та надане білоруською стороною сприяння для якомога швидшого вирішення конфлікту", – поінформували у Мінську.

 

Нагадаємо, кілька днів тому Олександр Лукашенко повідомив про затримання в Білорусі низки осіб, котрі відбували військові вишколи в Україні, Литві та Польщі. Заява пролунала на тлі масових арештів опозиціонерів у Білорусі. Українська сторона попросила в офіційного Мінська додаткових пояснень для цих заяв. Утім, судячи з окремих даних, в частині випадків ідеться про громадян Білорусі, котрі воювали на боці добровольчих українських батальйонів на Донбасі (втім, серед затриманих є й люди, які виступали на боці проросійських екстремістів).

 

На початку тижня білоруські прикордонники заявили про прорив на територію Білорусі з боку України автомобіля з озброєними особами. Служба безпеки України у відповідь заявила, що авто не перебувало на території України, а йшло у "сірій зоні".

 

У четвер уже українські прикордонники виявили покинуте авто з литовськими номерами реєстрації за 60 метрів від українсько-білоруського кордону.

 

24.03.2017