У людей на городі утворилося 17-метрове провалля з нафтою.

 

Велетенська яма, наповнена нафтою, з’явилася несподівано на приватному городі мешканця Борислава на Львівщині. Глибина ями сягає 17 метрів, передає Zaxid.net.

 

Історики кажуть, що такими пустотами може бути всіяне все місто.

 

Ще за день до обвалу господарі поралися на городі. Нічого підозрілого не помітили. Та коли вранці глянули за вікно – побачили велетенську яму. Спочатку, каже господиня Зеновія Лещенко, вона була завширшки з каналізаційний люк, а за день збільшилась удвічі.

 

«От маємо нафту. Але, якщо серйозно, то це, звичайно, зовсім не тішить. Це страшно, бо не знати, де воно може ще провалитися, де вони тут є. А тут і діти по городу бігають, і кури, і пси. Та і я на городі працюю», – додала жінка.

 

Фахівці з нафтогазуправління кажуть, що це так звана копанка 19 ст., що провалилася, бо сніг розмив ґрунт.

 

«Видно цямрини, тобто деревяний зруб саме часів Івана Франка, 1850-1890-ті роки. Бо вже після того часу так не застосовували копання, а починали більше бурити нафтові свердловини», – пояснює співробітник Музею нафтової і газової промисловості Олег Микулич.

 

Допоки надра не визнали національною власністю, у Бориславі майже кожен добував нафту на своєму городі. Копанок було понад 12 тисяч. І зараз вони можуть бути потенційними проваллями завглибшки аж до 50 м.

 

«До 1939 року всі роботи, які проводили на цьому родовищі, не задокументовані. Ті копанки в давні часи ніхто не записував. Коли нафту вичерпували, перекривали дубовими дошками, присипали землею і будь-яких картографічних матеріалів ніхто не вів. Тому ми навіть не знаємо, де можуть бути копанки і що з ними тепер», – зазначив начальник відділу цивільного захисту Бориславської міськради Володимир Прідун.

 

На подвір’ї Лещенків це вже третя нафтова яма за минулі 30 років. Щоправда, попередні були менші. А у сусідів нафта пішла фонтаном.

 

Такі провалля засипають, бетонують. На поверхню виводять спеціальну трубку, аби не накопичувався нафтовий газ і не було небезпеки вибуху. А фахівці час до часу заміряють, як поводиться нафтова копальня.

16.03.2017