Німеччина, Франція, Італія й Іспанія виступили за «Європу різних швидкостей».

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, голова уряду Іспанії Маріано Рахой і прем'єр-міністр Італії Паоло Джентілоні заявили про це на прес-конференції після перемовин у Версалі.

 

 

«Берлін виступає за підтримку "Європи різних швидкостей", у рамках якої різним країнам буде надано можливість дотримуватися різних темпів розвитку й інтеграції. Нам потрібна мужність для того, щоби низка країн рухалася вперед в умовах, коли не всі готові долати спільні труднощі. Європа різних швидкостей необхідна, інакше динаміка загальмується», – пояснила свою позицію Анґела Меркель.

 

Серед царин, де можливий диференційований підхід, Франсуа Олланд назвав оборонну і податкову політику. «Єдність не означає одноманітність», – процитувало слова французького президента видання Berliner Morgenpost. Рахой і Джентілоні також висловилися на підтримку цієї політики.

 

Лідери зійшлися на думці, що основними викликами для Європи є: проблеми безпеки; міграційний криза; втрата віри багатьох представників дружної родини європейських народів в світле майбутнє ЄУ і пов'язаний з цією втратою наступ націонал-популістів;  економічні проблеми. Саме цими викликами країни-члени ЄУ повинні займатися спільно.

 

Нагадаємо, що ідея «Європи різних швидкостей» з’явилася на світ ще 2005 року, коли французи та нідерландці на своїх референдумах виступили проти ратифікації Конституції Європейської Унії. Тоді ця ідея не знайшла підтримки у більшості країн-членів ЄУ.

 

Минулого тижня про можливість повернутися до розгляду концепції «Європи різних швидкостей» заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, репрезентуючи п'ять сценаріїв розвитку ЄУ. Один з них власне й передбачає «різношвидкісну Європу», яка працює за принципом «хто хоче більшого, той робить більше». «Інтеграційні процеси йтимуть у групі країн всередині ЄУ, а держави, які не бажають брати в них участь, будуть надані самі собі», – пояснив Юнкер.

07.03.2017