Парламент Казахстану схвалив поправки до конституції країни.

Цими поправками розширено повноваження парламенту і прем'єра Казахстану за рахунок урізання повноважень президента.

 

 

Поправки до Основого закону республіки депутати обох палат парламенту Казахстану ухвалили в другому й остаточному читанні на спільному засіданні в понеділок, 6 березня – повідомило казахське видання Tengrinews.kz.

 

Поправки запропонував сам президент країни Нурсултан Назарбаєв. Хоча зміни й розширюють повноваження прем'єр-міністра і парламенту, але більшість рішень вони, як і раніше, повинні будуть узгоджувати з главою держави.

 

Згідно з прийнятими поправками, затверджувати державні програми, ухвалювати рішення про єдину систему фінансування й оплату праці всіх державних службовців замість президента буде уряд країни. Від президента до прем'єр-міністра переходять повноваження з формування кабінету міністрів. Щоправда, з припискою «за погодженням з главою держави». Окрім того, у президента залишається виняткове право призначати міністрів оборони та закордонних справ.

 

За погодженням з президентом уряд зможе розпускати представницькі органи влади на місцях (масліхати). Але усувати з посад намісників (акимів) областей і міст республіканського значення – Астани і Алмати – уряд не має права. Як і раніше, їхня доля залишається в руках президента країни.

 

Більше повноважень отримує і парламент Казахстану. Згідно з конституційними поправками, депутатський корпус затверджуватиме склад уряду, який формуватиметься з членів парламентської партії, що перемогла на виборах.

 

Окрім того, прем'єр-міністр Казахстану звітуватиме про виконану роботу свого кабінету не тільки перед главою держави, а й перед депутатами нижньої палати парламенту (мажилісу). Однак без узгодження з президентом мажиліс не зможе відправити у відставку як уряд в цілому, так і окремих міністрів. Аналогічна ситуація і з ухваленням законів, де останнє слово, як і раніше, залишається за президентом країни.

06.03.2017