У міському суді критично бракує суддів.

 

У другому кварталі цього року в міському судді Івано-Франківська залишиться лише 10 суддів із необхідних 25-ти. Зараз їх у штаті – 21, але хтось в декреті, у когось закінчуються повноваження, розповів голова міського суду Тарас Антоняк, інформує Репортер.

 

«Для такого міста як Івано-Франківськ необхідно 25-27 суддів. Зараз у нас в штаті 21. Дві вакансії відкриті – один суддя помер, ще один звільнився. Також двоє суддів у декреті. В кількох вже закінчилися повноваження. У багатьох суддів повноваження закінчаться найближчим часом. Відтак, мінус 12 суддів», – каже голова суду.

 

Судді, в яких закінчилися повноваження, не можуть здійснювати правосуддя. Щоп’ять років суддя повинен пройти кваліфікаційну комісію і поновити повноваження. Однак зараз, через впровадження реформи, цей процес затягується.

 

«Ми не скаржимося. В інших регіонах ситуація ще складніша. Наразі ми попереджаємо, що строки розгляду справ через це будуть довшими», – додав Тарас Антоняк.

 

Тож у міському суді залишаться троє суддів-криміналістів, троє суддів, які розглядатимуть цивільні справи, та ще двоє слідчих.

 

За словами керівника апарату суду Володимира Оліяра, Івано-Франківський міський суд розглядає третину всіх справ в області.

 

За підрахунками керівництва суду, з другого кварталу 2017 року лише 10 суддів зможуть здійснювати правосуддя, а навантаження на одного суддю становитиме близько 2 тис. справ.

27.02.2017