Активісти пікетували суддю, який ухвалив рішення щодо проросійського «Радио Вести».

 

Сьогодні, 23 лютого, під будівлею Франківського районного суду Львова активісти Української Галицької партії, громадської ініціативи «Мовна Безпека» та ГО «Незалежні» пікетували донецького суддю Василя Масендича, який своєю ухвалою заборонив Нацраді з питань телебачення і радіомовлення виносити рішення про позбавлення ліцензії проросійського «Радио Вести».

 

Під будівлею суду провели флешмоб «Суди чесно, або зніми мантію», під час якого суддю зобразили із зав’язаними очима та косою, якою він косив американські долари. Закінчилася атракція тим, що суддя-хабарник зібрав зароблені нечесним шляхом кошти у валізу і поїхав до Росії. Весь реквізит, який активісти використовували для акції, зокрема напаковану фальшивими доларами валізу з промовистим написом «чемодан-вокзал-Росія», залишили біля входу до суду. Сьогодні о 14 год. тут триватиме розгляд справи.

 

Учасники протесту стверджують: рішення судді Масендича, яким він заблокував будь-які дії Нацради щодо «Радио Вести», є незаконним, адже Нацрада навіть не була стороною у цій справі, тож винесене рішення апріорі не може її стосуватися. Дивним є й те, що суд відбувся у Львові, хоч позивачка «прописана» в Алчевську на Луганщині, а рішення з’явилося неймовірно швидко – за один день.

 

«Ми хочемо висловити нашу незгоду з тим суддівським свавіллям, яке відбулося минулого тижня у Львові. 16 лютого Нацрада мала розглядати заяву радіостанції «Радио Вести» щодо продовження терміну дії ліценції, яка закінчується 25 лютого 2017 року. Проте зробити це Нацрада не змогла, бо представник радіостанції принесли рішення Франківського районного суду Львова, яким було заборонено розглядати це питання. Побачивши це рішення, нашому обуренню не було меж. Суть полягала в тому, що громадянка Надія Бондарева подала заяву до суду з майновими вимогами до «Радио Вести». Цього ж дня львівський суд приймає ухвалу про забезпечення цього позову і заборону Нацраді вчиняти будь-які дії щодо радіо. На нашу думку, суддя не мав права приймати таке рішення, оскільки Нацрада не була залучена до справи», – розповів юрист і представник Української Галицької Партії Андрій Кавчук.

 

Активісти мають намір поскаржитися на дії Василя Масендича до Вищої ради правосуддя. Також відомо, що Національна рада вже подала апеляційну скаргу, а її юристи мають прибути на сьогоднішнє судове засідання.

 

До речі, суддя Масендич у червні 2015 року успішно пройшов провірку, передбачену Законом "Про очишення влади". Проводив її Пролетарський районний суд міста Донецька і підготував звіт, згідно якого біографія скандального судді виглядає незаплямованою.  А вже в січні 2016 року Василь Масендич відзначився у Львові (на роботу сюди його перевели із Донецька) тим, що прийшов на засідання суду начебто добряче п'яним. Щоправда підтвердити цей факт офіційно не вдалось, оскільки суддя залишив суд, щойно довідався, що до нього викликали поліцію.

 

23.02.2017